Serbarea onomasticii Patriarhului României

Biserica Ortodoxă l-a pomenit duminică, 17 decembrie, pe Sfântul Proroc Daniel. Prăznuirea Sfântului Proroc Daniel, ocrotitorul spiritual al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a început cu Sfânta Liturghie, săvârșită în Catedrala Patriarhală de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de 13 ierarhi, preoți și diaconi. În soborul ierarhilor slujitori au fost IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; IPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor; IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; PS Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; PS Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului; PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum; PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a rostit, în numele ierarhilor, preoților, diaconilor și credincioșilor, un cuvânt de felicitare pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la sărbătorirea sfântului ocrotitor. Totodată, Părintele Mitropolit Laurențiu a reliefat datoria morală pe care întreaga Biserică este chemată să și-o exprime față de părintele duhovnicesc, a cărui lucrare duhovnicească este grea și foarte puțini știu să vadă și să aprecieze aceasta.

„Noi simțim și știm cât de mult lucrează. Nu-l întreabă nimeni câte ore doarme, ci toată lumea așteaptă răspuns pe moment. Când se întâmplă ceva pe undeva, un fenomen, un lucru neplăcut, cine este de vină? Biserica. Cine răspunde din Biserică? Patriarhul. Dacă, din nefericire, unul sau altul dintre slujitorii Bisericii, prin ispita diavolului, cade pe frontul acesta al luptei pentru câștigarea mântuirii și este dus în spate, cine este de vină? Biserica. Cine din Biserică? Patriarhul, apoi toți ceilalți, împreună. Dacă astăzi Biserica este de vină pentru toate, noi ne asumăm răspunderea și știm că pe noi ne apără Hristos Mântuitorul, Care este Păstorul păstorilor. Din toată lucrarea pe care o are de îndeplinit, ca un vis măreț, nu doar al Preafericitului, ci al nostru, al tuturor, este edificarea Catedralei Mântuirii ­Neamului. Dacă lucrul acesta este luat, uneori, în râs și batjocorit, se uită că nu se are în vedere faptul că poporul lui Dumnezeu, care este peste 86% din populația țării noastre, cotizează sau dă statului, pentru ca statul să ajute la realizarea acestui monument al națiunii noastre, nu numai al ­Bisericii. Nu este numai Catedrala Bucureș­tiului, este Catedrala Bisericii Ortodoxe Române, nu numai de aici din țară, ci și de peste hotare”, a spus IPS Părinte Mitropolit Laurențiu.

Din partea membrilor Sfântului Sinod, Mitropolitul Ardealului a dăruit Patriarhului României o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, iar din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale un coș cu flori.

Momentul festiv a fost încheiat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a mulțumit lui Dumnezeu pentru împreuna-lucrare a clerului și credin­cioșilor în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, a explicat importanța sărbătoririi sfântului ocrotitor pentru viața duhovnicească și a mulțumit tuturor pentru prezență.

Concert de colinde 
și eveniment festiv la 
Palatul Patriarhiei

Momentul festiv dedicat Patriarhului României, prilejuit de sărbătorirea ocrotitorului Preafericirii Sale, s-a încheiat cu concertul de colinde desfășurat în seara aceleiași zile, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei.

Tradiționalul concert de colinde „Răsăritul Cel de Sus”, organizat de Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, a fost susținut de corul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, dirijat de arhid. Nifon Constantin și de arhid. Răzvan-Constantin Ștefan, și Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijat de arhid. Mihail Bucă.

Evenimentul a avut loc în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a unor personalități ale vieții publice românești, colaboratori din instituțiile publice centrale și locale ale sectoarelor Administrației Patriarhale și Arhiepiscopiei Bucureștilor, colaboratori și sprijinitori ai Centrului de Presă BASILICA, a membrilor Perma­nențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a unor profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din București și a altor invitați. După recitalul de colinde, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit mesajul „Bucuria colindelor și unitatea noastră de credință”.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns