Ședința de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului la Mănăstirea Râmeț

La Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, judeţul Alba, a avut loc marți, 28 septembrie, ședința de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

 

Conform Arhiepiscopiei Alba ­Iuliei, întrunirea a avut mai multe subiecte și temeiuri pe ordinea de zi, între care şi studierea propunerilor privind canonizarea părintelui Dometie Manolache și a părintelui Serafim Popescu. La final, ierarhii au săvârșit o rugăciune de pomenire la mormântul părintelui Dometie Manolache, din apropierea vechii biserici a Mănăstirii Râmeț.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Lauren­țiu a subliniat că părintele Serafim și părintele Dometie au fost ucenici ai părintelui Arsenie Boca. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit ­Laurenţiu a amintit că fiecare ierarh prezent la şedință a contribuit cu informații inedite cu privire la cele două propuneri de canonizare, urmând ca proiectul de studiu să fie înaintat Preafericitului ­Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Dometie Manolache s-a născut la data de 15 octombrie 1924, fiind originar din județul Buzău. În anul 1945, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Buzău ca șef de promoție, urmând apoi cursurile Institutului Teologic din București, pe care le absolvă patru ani mai târziu. S-a închinovat la Mănăstirea Prislop, în luna iulie a anului 1949, avându-l ca naș de călugărie pe părintele Arsenie Boca. Părintele Dometie a ajuns la Mănăstirea Râmeț în primăvara anului 1959, având ca scop reînflorirea viețuirii monahale de aici și întărirea Ortodoxiei românești. A trecut la cele veșnice într-o zi de duminică, la data de 6 iulie 1975, fiind numit ulterior de către părintele Dumitru Stăniloae drept „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

Arhimandritul Serafim Popescu s-a născut în anul 1912, fiind originar din localitatea Totoi, județul Alba. După absolvirea cursurilor primare și liceale în localitatea natală și la Alba Iulia, s-a înscris la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1936. Pentru completarea studiilor teologice, s-a înscris apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți. După o scurtă perioadă petrecută în Grecia, părintele Serafim s-a întors în țară, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde a fost tuns în monahism în aprilie 1941. Între anii 1944-1954, a fost starețul și duhovnicul acestui așezământ monahal, timp în care a fost colaborator al publicațiilor Arhiepiscopiei Sibiului, cu scopul îndrumării duhovnicești a credincioșilor dreptslăvitori. Părintele Serafim Popescu a trecut la cele veșnice în anul 1990.