Ședință de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Sfântul Sinod al Bisericii ­Ortodoxe Române, întrunit joi, 24 mai 2018, în ședință de ­lucru la Reședința Patriarhală din București, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a făcut alegeri de ierarhi pentru eparhii din țară și ­Republica Moldova.

Înainte de începerea lucrărilor Sfântului Sinod, ierarhii au participat la o slujbă de Te Deum, oficiată de PS Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

După citirea apelului nominal de către PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, ­Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, Întâistătătorul Bisericii noastre a prezentat principalele subiecte de pe ordinea de zi pentru a fi dezbătute în cadrul ședinței Sfântului Sinod.

După aceste momente, PS Părinte ­Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a susținut meditația duhovnicească „Episcopul, propovăduitor, apărător și garant al păstrării dreptei credințe în eparhia sa, în lumina Sfintei Scripturi și învățăturilor Sfinților Părinți”. În continuare, au avut loc alegeri de episcopi pentru Episcopia de Bălți și ­Episcopia Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei și de arhiereu-vicar pentru Episcopia Maramureșului și ­Sătmarului. Votul secret a fost organizat în Sala ­Sinodală din Reședința Patriarhală după validarea candidaților de către Comisia canonică, juridică și pentru disciplină. Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chiși­năului, a fost ales, prin vot secret de către Sfântul Sinod, Episcop al Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului), cu 41 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. Arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, a fost ales de către Sfântul Sinod în ­demnitatea de Episcop al Episcopiei Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail), cu 37 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. Arhim. Timotei Bel, stareț al Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”-Scărișoara Nouă și exarh al mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Mara­mu­reșului și Sătmarului, a fost ales de către Sfântul Sinod Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Mara­mureșului și Sătmarului, cu titulatura „Sătmăreanul”, cu 43 de voturi din 45 de voturi valid ­exprimate.

Potrivit comunicatului Biroului de presă al Patriarhiei Române, au fost luate și alte hotărâri de către Sfântul Sinod, dintre care amintim:

  • A fost aprobată propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de înscriere în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în ziua de 9 iulie a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț, începând cu anul 2019. De asemenea, au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului și acatistului cinstirii acestei sfinte icoane.
  • A fost aprobat calendarul bisericesc pentru anul 2019. Sfintele Paști se vor sărbători în ziua de 28 aprilie.
  • A fost reiterată poziția Bisericii ­Ortodoxe Române privind legalizarea parteneriatelor civile, având în vedere faptul că aceasta va conduce la încurajarea și legalizarea concubinajului, precum și la deresponsabilizarea partenerilor de viață, în detrimentul interesului major al copiilor. Respingerea parteneriatelor civile este și poziția tuturor Bisericilor Ortodoxe, exprimată la Sfântul și Marele Sinod din Creta din anul 2016.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns