Secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, în vizită la Patriarhia Ecumenică şi la Vatican

Secretarul general în funcţie al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), pr. prof. dr. Ioan Sauca, s-a aflat în vizită oficială la Patriarhia Ecumenică. Părintele Ioan Sauca, primul preot ortodox care ocupă cea mai înaltă funcţie în CMB, a participat la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie 2021, de la Catedrala „Sfântul Gheorghe” a Patriarhiei Ecumenice din Fanar-Istanbul, Turcia.

Sfânta Liturghie din această zi de prăznuire a ocrotitorului Patriarhiei Ecumenice, Sfântul Apostol Andrei, care, conform tradiţiei, a întemeiat Biserica din Constantinopol, a fost oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, ierarhi din Pariarhia Ecumenică, din Patriarhia Ierusalimului, din Biserica Ciprului, din Biserica Greciei şi din Biserica Bulgariei. Părintele Ioan Sauca a făcut parte din soborul slujitor, reprezentând Biserica Ortodoxă Română.

După Sfânta Liturghie, părintele Ioan Sauca a avut o întrevedere privată cu ­Patriarhul Bartolomeu, informează oikumene.org. Sanctitatea Sa l-a felicitat pe părintele Ioan Sauca pentru misiunea sa plină de roade, mai ales în aceste vremuri tulburate de pandemia cu noul coronavirus, exprimându-şi totodată bucuria întrevederii cu primul preot ortodox care conduce Consiliul Mondial al Bisericilor. De asemenea, Patriarhul Bartolomeu a reamintit angajamentul Patriarhiei Ecumenice faţă de participarea activă în misiunea Consiliului Mondial al Bisericilor pentru unitate creştină şi a dorit să afle mai multe despre pregătirile pentru cea de-a XI-a Adunare Generală a CMB, care va avea loc anul viitor în Karls­ruhe, Germania.

Părintele Ioan Sauca a transmis Sanctităţii Sale Bartolomeu un mesaj de felicitare şi de apreciere din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, apoi şi-a exprimat recunoştinţa în numele CMB pentru sprijinul necontenit pe care Patriarhia Ecumenică şi Sanctitatea Sa Bartolomeu îl oferă mişcării ecumenice, în general, şi în mod special CMB. Părintele Sauca i-a mulţumit, de asemenea, Sanctităţii Sale pentru invitaţia de a liturghisi împreună cu ierarhi ai Patriarhiei Ecumenice şi ai altor Biserici Ortodoxe.

World Council of Churches consemnează că secretarul general interimar al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), pr. prof. dr. Ioan Sauca, însoțit de Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unității creștinilor, a fost primit, pe 9 decembrie, de Papa Francisc într-o audiență privată, oaspetele exprimându-şi recunoștința pentru colaborarea strânsă și constructivă dintre CMB și Vatican. La întâlnire s-a discutat despre relația dintre Biserica Catolică și CMB, precum și despre pregătirile pentru cea de-a XI-a Adunare Generală a CMB, care va avea loc la Karlsruhe, Germania, în septembrie 2022, cu tema „Dragostea lui Hristos mișcă lumea spre reconciliere și unitate”.