Sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Patriarhie

În Catedrala Patriarhală din București au fost rostite luni, 24 ianuarie, rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra poporului român cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

Slujba de Te Deum a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor de stat, a membrilor Permanenţelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi a credincioşilor bucureşteni. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a rostit cuvântul „Rugăciune de mulţumire şi comemorare pentru unitate naţională”.

La ceremonialul religios au participat şi ­Prea­sfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor; domnul Vasile Dîncu, ministrul apărării naţionale; domnul Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, reprezentanţi ai autorităţilor de stat civile şi militare, ostenitori din cadrul Administrației Patriarhale și Admi­nistrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, precum şi credincioşi din Capitală.

În continuare, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei a avut loc o ceremonie militară, în cadrul căreia, în acordurile „Imnului eroilor”, interpretat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” au depus coroane de flori din partea preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, a Senatului României, a Camerei Deputaţilor, a Guvernului României, a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, a ­Asociaţiei Ataşaţilor Apărării Acreditaţi în România, a Patriarhiei Române, a ­Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti şi a Ministerului Apărării Naţionale.

Ceremonia militară s-a încheiat prin intonarea cântării „Hora Unirii” de către Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale.