Sărbătorirea a 230 de ani de învăţământ teologic ortodox la Sibiu

Sub egida „230 de ani de învățământ teologic ortodox la Sibiu“ s-au desfășurat în perioada 16-20 mai, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, mai multe manifestări ştiinţifice și culturale cu largă participare națională și internațională, înscrise în cadrul Săptămânii Internaționale a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu.

Astfel, luni, 16 mai, în prima zi a manifestărilor, a fost oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice ale facultăţii. La Sfânta Liturghie au participat Înaltprea­sfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Daniil, Episcop locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, și Preasfințitul Varlaam Plo­ieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Au fost prezenți la slujbă rectorul Uni­versității „Lucian Blaga“ din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu, prof. univ. dr. general Ghiță Bârsan, decani și cadre didactice de la alte universități din țară și străinătate, studenți teologi și nu­meroși oaspeți. După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Lau­rențiu și soborul slujitor au oficiat un Parastas pentru toți profesorii de teologie de la Sibiu care au trecut la Domnul.

În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu“ a Facultății de Teologie s-au deschis manifestările prin cuvântul de bun-venit al decanului instituției, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr.

PS Episcop Varlaam Ploieș­teanul a citit mesajul de felicitate și de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Au urmat discursul IPS Mitropolit Laurențiu, al oas­peților din țară și din străinătate, al prefectului de Sibiu, Vasile Cristian Roman, și al primarului interimar de Sibiu, Astrid Fodor. Preșe­dintele Senatului Uni­versității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, a oferit o distincție din partea instituției clujene pentru facultatea sibiană, iar pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a vorbit despre cele mai importante momente din viața învăță­mântului teologic ortodox de la Sibiu.

A fost lansat, apoi, volumul „230 de ani de învățământ teologic ortodox la Sibiu“ al pr. Mircea Păcurariu, reeditat recent la Editura „Andreiana“, iar la final s-a prezentat albumul fotografic și documentar „Vocație și dăinuire. Învățământ teologic ortodox la Sibiu, 230 de ani de istorie «în chipuri și icoane»“. Ziua a continuat cu prelegerea festivă susţinută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., intitulată „Relevanța învă­țământului teologic pentru lumea contemporană“ şi s-a încheiat cu un concert aniversar al studenților teologi la Sala „Thalia“.

Marţi, 17 mai, la Facultatea de Teologie, s-a desfăşurat Simpozionul internaţional: „Relevanţa învăţământului teologic pentru lumea contemporană“. La simpozionul internațional au fost prezenți invitați de la universități din străinătate: dr. Ulrich Wien de la Institutul de Teologie Evanghelică al Universității Koblenz-Landau, Germania, prof. Pierre-Yves Brandt de la Universitatea din Lausanne, Elveția, prof. dr. Samuel Callian de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, și alți oaspeți. La cele patru secțiuni au participat numeroși profesori și cercetători de la universitățile din țară. Cele patru secțiuni au fost intitulate: „A face misiune după modelul lui Hristos“, „Rolul educaţiei religioase în trecut“, „Biserica, educaţia, şcoala – un model confesional ardelean“ și „Situaţia învăţământului teologic universitar astăzi. Probleme şi provocări“, iar participanţii au avut posibilitatea să contribuie prin referate cu subiecte din temele propuse. De la ora 15:00, la Aula „Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie a avut loc lansarea cărţii „Studii şi articole“, de Romulus Cândea.

Miercuri, 18 mai, de la ora 9:00, la Facultatea de Teologie a avut loc un simpozion al studenţilor şi masteranzilor, precum şi un simpozion al doctoranzilor, iar de la ora 17:00 o dezbatere publică pe tema „Educaţie pentru valori“, coordonată de conf. dr. Sebastian Moldovan.

Joi, 19 mai, de la ora 9:00, la Facultatea de Teologie s-au susţinut prelegeri de către invitaţi, adresate studenţilor teologi. Între invitaţi s-au aflat Pierre Yves Brandt, Adolf Martin Ritter.

Vineri, 20 mai, de la ora 11:00, în Aula Facultăţii de Teologie a avut loc sesiunea de închidere a manifestărilor aniversare cu prezentarea concluziilor din cadrul secţiunilor.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns