Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, adună anual la Iași pelerini din întreaga lume.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană marți, 10 octombrie, în procesiune, apoi a fost depusă pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru închinare. Aici a rămas până ce toți cei sosiți de departe au ajuns să se închine. De asemenea, credincioșii aflați în pelerinaj la acest mare hram s-au putut închina și la moaștele Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamț.

 

Cele mai importante momente ale sărbătorii

Dimensiunea religioasă a sărbătorii Sfintei Parascheva se împletește de fiecare dată cu cea laică, municipalitatea organizând în această perioadă o serie de evenimente culturale devenite emblematice pentru oraș: Festivalul culinar și Târgul de toamnă, Ceaiul Pelerinilor, precum și Seara Valorilor, marcată, anual, pe 14 octombrie, eveniment în cadrul căruia este premiată excelența în diferite domenii.

Seria evenimentelor organizate cu prilejul hramului de Mitropolia Moldovei și Bucovinei a fost deschisă în 10 octombrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, cu dezbaterea academică aniversară dedicată lui Mircea Eliade și pelerinajului religios „Mircea Eliade – 110 ani de la naștere”.

Alt moment important în calendarul hramului a fost tradiționalul pelerinaj „Calea Sfinților”, unul dintre momentele cele mai iubite de pelerini, dar și de localnici. Impresionantul eveniment a avut loc în seara zilei de joi, 12 octombrie, când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Tecla au fost scoase în procesiune în arealul ce cuprinde câteva străzi din apropierea mitropoliei ieșene.

Punctul culminant al sărbătorii a fost atins odată cu săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii a hramului, oficiată pe scena situată în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane de către Înaltpreasfințitul Nicholas, Mitropolit de Hama, împreună cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și alți 18 ierarhi din țară și străinătate: Înaltprea­sfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înalt­prea­sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înalt­preasfin­țitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfin­țitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Prea­sfințitul Qais, Episcop de Erzurum și vi­car al Patriarhiei Antiohiei, Prea­s­fințitul Leontie, Episcop de Chitron, Prea­sfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preas­fin­țitul Vin­cențiu, Episcopul Sloboziei și Călă­rașilor, Prea­sfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfin­țitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Ilarion Făgă­rășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timi­șoarei, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Prea­sfințitul Ignatie Mureșeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și Episcop ales al Episcopiei Hușilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași.

La slujba Sfintei Liturghii au participat aproximativ 20.000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe 4 kilometri, aproape 40.000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei întâi Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla.

După citirea Evangheliei, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului transmis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iași, intitulat „Viața sfinților este lumină pentru viața noastră”.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înalt­preas­fințitul Nicholas, Mitropolit de Hama, a rostit un cuvânt de învățătură.

Un moment deosebit la slujba hramului din acest an l-a reprezentat aducerea pe scena unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie a părintelui Mina Dobzeu, „botezătorul” lui N. Steinhardt și mărturisitor al credinței ortodoxe în închisorile comuniste, care a primit de la Înaltpreasfințitul Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”.

Duminică, 15 octombrie, a avut loc slujba de sfințire a picturii bisericii Parohiei „Sfântul Nectarie” din Iași, iar seria evenimentelor dedicate hramului Sfintei Parascheva s-a încheiat luni, 16 octombrie, cu Oratoriul „Chemări spre mântuire. Pelerini la Sfânta Parascheva”, concert vocal-simfonic în primă audiție absolută, semnat de compozitorul Viorel Munteanu, eveniment ce a avut loc la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter