Sărbătoarea Sfântului Apostol Timotei la Termoli, Italia

Românii din Termoli (Campobasso), Italia, au trăit miercuri, 10 mai, momente de aleasă bucurie duhovnicească, în mijlocul lor aflându-se trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, care au săvârşit Sfânta Liturghie și i-au binecuvântat. Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea a 2.000 de ani de la nașterea Sfântului Apostol Timotei, ale cărui sfinte moaște se află în vechea catedrală din Termoli, din anul 1239.

Sărbătoarea a reunit români din toate colțurile Romei, care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, și Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu mijlocirea Sfântului Apostol Timotei, ale cărui moaște se află în orașul Termoli, de pe malul Mării Adriatice, am săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu doi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care poartă numele Sfântului Timotei şi care ne-au făcut bucuria să răspundă invitației pe care le-am adresat-o cu ceva vreme în urmă. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au venit să se închine şi să slujească aici, unde s-au adunat numeroși credincioşi. Ne-am închinat la moaştele Sfântului Apostol Timotei, care, nu mult după a patra Cruciadă, au fost aduse aici. Acestea au fost regăsite în 1945, chiar în data de 11 mai”, a precizat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a dăruit pentru biserica din Termoli o icoană cu chipul Sfântului Apostol Timotei.

După Sfânta Liturghie, cre­din­cioșii parohiei din Termoli au participat la o procesiune pe străzile orașului cu sfintele moaște ale Sfântului Apostol Timotei, de la a căror descoperire s-au împlinit anul acesta 72 de ani. „Ziua de 11 mai este una a bucuriei şi a pelerinajului cu moaştele Sfântului Apostol Timotei, în această veche cetate de pe malul Adriaticii. A fost bucuria slujirii aproape de Sfântul Apostol Timotei, care a fost ucenicul fidel şi ascultător până la capăt al Sfântului Apostol Pavel. Despre el, Apostolul Neamurilor spunea: «Tu nu te-ai ruşinat de lanţurile mele». A călătorit împreună cu el, a ajutat la aşezarea multor preoţi şi episcopi prin cetăţi, mai ales la Corint, Tesalonic, Troa, Filipi, Bereea şi în alte locuri şi l-a ajutat pe Sfântul Pavel să scrie epistole (…). Moaştele ascunse în vremuri tulburi de unul dintre episcopii locului au fost descoperite în cripta de sub bazilica din Termoli în anul 1945, atunci când au început ample lucrări de restaurare a bazilicii. Ele au fost transferate apoi în bazilică şi aşezate într-un loc special aproape de Sfântul Altar”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns