Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galați

Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat mai multe evenimente dedicate sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, șirul acestora culminând în ziua de prăznuire a sfântului. Ierarhii prezenți s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, aduse la Galați de o delegație a Arhiepiscopiei Râmnicului, în tradiționala procesiune „Călători pe calea sfinților”, dar și la moaștele Sfântului Apostol Andrei, așezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Galați de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

La final, 25 de elevi și studenți din eparhie, de la diverse facultăți și colegii, cu performanțe școlare deosebite la olimpiade și concursuri naționale și inter­naționale pe diverse domenii de cercetare științifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri”, premii substanțiale în bani și cărți de zidire sufletească.

În ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei s-a desfășurat Pelerinajul Luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei, ajuns anul acesta la cea de-a XVII-a ediție. Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu filialele gălățene ale Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România și Ligii Studenților. La procesiune a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Prin acest pelerinaj, tinerii studenți doresc să aducă prinos de mulțumire Sfântului Apostol Andrei pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu, prin ale sale rugăciuni.

În calendarul manifestărilor cultu­ral-misionare organizate cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al municipiului Galați și al întregului neam românesc, s-a înscris și organizarea tradiționalului concert de muzică bisericească al Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, ajuns anul acesta la cea de-a XXIV-a ediție, găzduit de Teatrul Muzical „Nae Leonard” din municipiu. În debut, în foaierul Teatrului Muzical, participanții au vernisat expoziția de icoană bizantină „Crucea Sfântului Andrei”.

În ajunul sărbătorii, IPS Casian, înconjurat de un sobor de preoți profesori și diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în capela seminarului ocrotită de Apostolul românilor. La slujbă au participat elevi și membrii corpului didactic, dar și părinți ai tinerilor seminariști. După săvârșirea sfintei slujbe, micii seminariști din clasele primare au susținut un program artistic închinat Sfântului Apostol Andrei și Zilei Naționale a României.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns