Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit în mod deosebit în Arhiepiscopia Dunării de Jos, desfăşurându-se mai multe evenimente dedicate Ocrotitorului României. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost aduse în acest an la Galaţi, de la Mănăstirea Căldăruşani, moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, de către o delegaţie a acestei mănăstiri, condusă de părintele arhimandrit Lavrentie Gâţă.

Vineri, 29 noiembrie, racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu preoţii şi oficialităţi locale şi zonale. De aici, după o rugăciune de mulţumire, în mireasmă de tămâie şi în cântări duhovniceşti, s-a pornit în procesiune cu moaştele Sfântului Grigorie Dascălul, precum şi cu cele ale Sfântului Apostol Andrei, aflate în patrimoniul arhiepiscopiei, spre Catedrala Arhiepiscopală. Aici a fost săvârşit un Te Deum, iar arhipăstorul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, în care a vorbit despre viaţa aleasă şi activitatea Sfântului Grigorie Dascălul.

 

Liturghie în ziua hramului

Sâmbătă, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a Apostolului care, de 27 de ani, ocroteşte municipiul Galaţi şi întreaga eparhie, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul ­Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte ­Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al ­Arhiepiscopiei Aradului.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, care a vorbit despre momentul chemării Sfântului Andrei şi a evidenţiat modul în care acest Apostol al Domnului a făcut cunoscută Evanghelia poporului român. Pentru lucrarea misionară desfăşurată în perioada comunistă, preotul Vasile Vasile de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Năvodari a primit „Crucea Sfântului Andrei” pentru clerici. Aceeaşi distincţie, postmortem, a fost acordată preoţilor Vasile Ciorâţă de la Ciureştii Noi şi Constantin Varlaam de la Parohia Fundeanu. 25 de elevi şi studenţi din eparhie cu performanţe şcolare deosebite au primit Diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri”, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.

Un premiu special a fost acordat tânărului Mircea Marian Petria pentru calificarea sa la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2020. De asemenea, au fost premiaţi şi 9 bătrâni de peste 80 de ani pentru întreaga activitate desfăşurată în satele româneşti. Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a oferit chiriarhului Dunării de Jos, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Distincţia „Sfântul Sava Brancovici” a Arhiepiscopiei Aradului. După Sfânta Liturghie au fost binecuvântate două aşezăminte din incinta Centrului eparhial.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns