Sărbătorirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a început în mod solemn la Galați cu tradiționala procesiune „Călători pe cărările sfinţilor”, miercuri, 28 noiembrie.

 

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au fost aduse la Galaţi, de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, de către o delegaţie a mitropoliei. Racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi de către chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu Prea­sfinţitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud. În acest punct al întâlnirii au fost aduse de la Centrul eparhial şi moaştele Sfântului Apostol Andrei, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. După o scurtă rugăciune de mulţumire, ierarhii, preoţii, personalităţi administrative locale şi zonale, culturale, civile şi militare, elevi seminarişti, studenţi şi numeroşi credincioşi pelerini, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, au plecat în procesiune pe Calea Domnească spre Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

În locaşul de cult a fost săvârşită o slujbă de Te Deum, iar chiriarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenţi, după care sfintele odoare au fost aşezate spre închinare pe un baldachin special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale. Sutele de credincioşi din Galaţi şi din Brăila, dar şi din alte judeţe ale ţării au rămas până târziu în noapte ca să se închine la moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv şi ale Sfântului Apostol Andrei.

În ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, conform unei frumoase tradiţii păstrate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, s-a desfăşurat „Pelerinajul Luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei”, ajuns anul acesta la cea de-a 18-a ediţie. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cooperare cu filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România şi Ligii Studenţilor, a adunat peste 200 de tineri studenți, mulți dintre aceștia membri ASCOR de la filialele din România și din Basarabia, dar și elevi de la liceele gălățene, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc.

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, au culminat vineri, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a Apostolului care, de 26 de ani, ocroteşte Galațiul şi întreaga eparhie. Mii de credincioși au participat la Sfânta Liturghie arhierească și au cinstit anul acesta moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, așezate lângă cele ale Sfântului Apostol Andrei spre binecuvântarea pelerinilor.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită vineri în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu Înalt­preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, şi Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. La slujbă au participat copiii din principalele centre de cultură, tradiţie şi folclor ale Dunării de Jos, o parte din ei îmbrăcând tradiţionalul port popular al zonei, profesori şi oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene şi numeroşi credincioşi.

 

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter