Sărbătoarea Ocrotitorului Catedralei Patriarhale și al Bucureștilor

La fel ca în anii trecuți, cu prilejul sărbătorii Ocrotitorului Catedralei Patriarhale și al Bucureștilor, au fost săvârșite slujbe bisericești pe Dealul Patriarhiei și au fost organizate manifestări sărbătorești. Toate acestea au avut în centru procesiunea Calea Sfinților (desfășurată joi, 26 octombrie) și prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou (vineri, 27 octombrie).

 

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie

Privegherea în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâ­torul de Mir, a fost săvârșită miercuri seară, 25 octombrie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori, în Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală. Tot aici, joi, 26 octombrie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind (Patriarhia Georgiei), înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Împreună cu Preasfințitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind, au mai slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Epis­cop-vi­car al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Procesiunea Calea Sfinților – comuniune a sfinților și popoarelor ortodoxe

Joi, 26 octombrie, mii de pelerini au participat la procesiunea Calea Sfinților. Au fost purtate în procesiune de la baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală icoana și sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, pe bulevardul Regina Maria, până la baza Colinei Patriarhiei. Alaiul clericilor și cre­dincioșilor a fost condus de Preas­fințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor. În același timp, de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, au fost purtate în procesiune racla cu un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, adusă de la biserica Parohiei „Sfântul Vasile”-Victoria, icoana și sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, precum și icoana Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, pe traseul Calea Șerban Vodă, strada Bibescu Vodă, până la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră de la baza Colinei Patriarhiei. Alaiul clericilor și credin­cioșilor a fost condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Epis­cop-vicar patriarhal. Din acest loc, cele două procesiuni au înaintat împreună până la Catedrala Patriarhală, iar odoarele duhovnicești au fost depuse din nou spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei.

Oaspetele de seamă al Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, la sărbătoarea din acest an, Sfântul Cuvios Serafim din Sarov, a sosit la acest moment în România. Racla cu un fragment din sfintele sale moaște a fost adusă de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii. Primirea odorului duhovnicesc și așezarea sa spre închinarea pelerinilor au avut loc la finalul procesiunii „Calea Sfinților”.

Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Serafim din Sarov a fost așezată în Altarul de vară în prezența celor doi Întâistătători, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a ierarhilor străini și români, a stareților, starețelor, monahilor, monahiilor, clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și a pelerinilor, fiind săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, o slujbă specială.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de bun-venit, intitulat „Sfinții lui Dumnezeu adună în comuniune Bisericile și popoarele ortodoxe”, mulțumind Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, pentru prezență și pentru aducerea unui fragment din moaștele Sfântului Cuvios Serafim din Sarov la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucu­reștilor. „Astăzi, prin voia lui Dumnezeu, avem bucuria de a întâmpina pe Colina Patriarhiei, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, și moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, aduse prin bunăvoința Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, un mare cinstitor al moaștelor sfinților”, a spus în cuvânt Preafericirea Sa. De asemenea, Patriarhul României a adăugat: „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, deși au trăit în epoci și țări diferite, au în comun sfințenia ca dar al Sfântului Duh, pe care l-au cultivat prin credință statornică și viețuire sfântă. De asemenea, ca o trăsătură comună, moaștele celor doi sfinți cuvioși au traversat perioada grea a dictaturii comuniste, care a persecutat religia, în general, și Biserica Ortodoxă, în special. […] Ne rugăm Sfinților Cuvioși Dimitrie cel Nou și Serafim de Sarov să înalțe către Dumnezeu rugăciunile lor pentru sănătatea și mântuirea tuturor celor care iubesc pe Hristos și Biserica Sa în lumea de azi.”

În cuvântul de răspuns, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cuvintele călduroase de salut și pentru invitația de a vizita România. „Sunt bucuros să am posibilitatea de a ajunge pe binecuvântatul pământ românesc și să văd pe viu evlavia credinciosului popor român. Răspunzând solicitării Preafericirii Voastre, am adus în dar Bisericii Ortodoxe Române surori o părticică din moaștele unui mare sfânt, Sfântul Cuvios Serafim din Sarov, care este iubit mult atât în România, cât și în Rusia. Sfântul Cuvios Serafim a rostit un îndemn important și folositor, oarecând: «Dobândește duhul păcii și mii în jurul tău se vor mântui». Astăzi, când mulți dintre cei care s-au adunat aici se vor închina cu evlavie moaștelor Sfântului Cuvios, fiecare dintre aceștia să ceară de la făcătorul de minuni din Sarov mijlocire pentru sine de la Dumnezeu ca să primească acest duh al păcii și al dragostei. Pacea și dragostea sunt niște valori importante pentru om, indiferent de societatea și vremea în care trăiește, pentru că aceste valori pornesc nu de la om, ci de la Dumnezeu”, a spus Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii.

Apoi, cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov au fost așezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și racla cu fragmentul din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci.

Sărbătoarea Ocrotitorului ceresc al cetății Bucureștilor

Slujba Privegherii pentru prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Catedralei Patriarhale și al Bucureștilor, a fost săvârșită după procesiunea „Calea Sfinților” de către Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, delegat din partea Patriarhiei Bulgariei, înconjurat de un sobor din care au făcut parte mai mulți stareți ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

Sărbătoarea a culminat vineri, 27 octombrie, cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de către Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei și Slovacia, înconjurați de un sobor de 46 de ierarhi străini, delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori și ierarhi români prezenți la hram, preoți și diaconi. Printre ierarhii străini în sobor au fost IPS Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk; IPS Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnecinogorsk; IPS Părinte Mitropolit Naum de Ruse, reprezentantul Patriarhiei Bulgariei; PS Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind, reprezentantul Patriarhiei Georgiei; IPS Părinte Arhiepiscop Jacob de Bialystock și Gdansk, reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Poloniei; IPS Părinte Mitropolit Nathanael de Amantia și Vicar de Tirana; IPS Părinte Arhiepiscop George de Michalovce și Košice, PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a rostit omilia la Dumnezeiasca Liturghie, reliefând semnificația duhovnicească a roadelor Sfântului Duh în viața celui credincios, care urmează calea lepădării de sine și a răstignirii împreună cu Hristos: „Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, unul dintre cei mai iubiți sfinți nu doar în Biserica Ortodoxă Rusă, ci și în întreaga lume ortodoxă, în cunoscuta convorbire «Despre scopul vieții creștine» spune că «oricât de bune ar fi rugăciunea, postul, privegherea și toate celelalte fapte creștine, totuși, scopul vieții creștine nu constă doar în aceste fapte». Scopul adevărat al vieții creștine, după cuvântul Sfântului Serafim, constă în dobândirea Duhului Sfânt”.

În vremurile de azi, a îndemnat Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, este nevoie de îndrumarea duhovnicească a monahilor cu experiență mai bogată: „La fel ca în vremurile străvechi, și astăzi apar mulți învățători falși, politici și religioși, care promit raiul chiar aici, pe pământ, însă fără Hristos. În veacul 20, urmarea unor astfel de rătăciri a dus la experimente istorice îngrozitoare la nivel de stat, din cauza cărora Biserica Ortodoxă a avut de suferit foarte mult. Astfel, numai în Biserica Rusă au murit pentru credința în Hristos zeci de mii de slujitori ai Sfântului Altar și monahi și sute de mii de mireni. Martirii noștri credeau și știau că singura posibilitate de a vedea Împărăția lui Dumnezeu aici și acum este doar prin viețuirea în Duhul Sfânt. Ei au mărturisit prin propriul lor sânge că adevărata fericire, fericirea în sensul cel mai înalt al acestui cuvânt, este doar în Duhul Sfânt. Atunci când suntem în Duh suntem în pragul fericirii aici, pe pământ, și în deplinătatea fericirii în lumea cerească, de sus. Acest adevăr este mai presus de minciună și de ura prigonitorilor”, a spus PF Părinte Patriarh Kiril.

La finalul omiliei, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a transmis salutul și rugăciunea tuturor confraților din Biserica Ortodoxă Rusă și s-a rugat lui Dumnezeu ca, pentru rugăciunile Sfinților Cuvioși Serafim de Sarov și Dimitrie cel Nou, să întărească credința noastră și să ne ajute în aceste condiții dificile ale vieții contemporane să trăim potrivit credinței. „Mă bucur să văd astăzi mulțimea credincioșilor. Evlavia dumneavoastră este o mărturie a înfloririi Ortodoxiei românești de astăzi. Ne-am adunat aici la invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru a săvârși sobornicește Dumnezeiasca Liturghie, pentru a înălța rugăciuni împreună cu alți arhipăstori, păstori și fii sau fiice duhovnicești ale sfintei Biserici Române în această zi atât de semnificativă pentru București, ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov. În numele Bisericii Ruse am adus aici în dar pentru Biserica Română o părticică din sfintele moaște ale Cuviosului Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, ca să fie întru amintirea unității noastre spirituale nedespărțite și a patrimoniului duhovnicesc comun”, a mai rostit PF Părinte Patriarh Kiril.

 

Distincții pentru mărturisitorii Ortodoxiei

După cuvântul de învățătură al Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal și secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Actului solemn comemorativ dedicat Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

La ectenia întreită pentru adormiți, soborul de slujitori s-a rugat pentru odihna mărturisitorilor și apărătorilor credinței ortodoxe trecuți la Domnul în timpul persecuției comuniste împotriva Bisericii. În dangătul clopotelor s-a cântat apoi „Veșnică pomenire” în limbile slavonă, albaneză și română.

Patriarhul României a acordat Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, următorilor supraviețuitori care au suferit prigoana regimului comunist în România: Octav Bjoza (pre­ședintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România), Radu Ciuceanu (directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului – Academia Română), Micaela Ghițescu (redactor-șef revista „Memoria”), pr. Nicolae Bordașiu, pr. Mircea Gorețki, acad. Alexandru Zub, Demostene Andronescu.

 

Daruri oferite Întâistătătorilor și conducătorilor delegațiilor Bisericilor Ortodoxe surori

Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, i-a oferit la finalul Sfintei Liturghii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un engolpion cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos și o cârjă arhierească ca simbol al slujirii arhierești. Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a subliniat că martirii și mărturisitorii creștini care au suferit în secolul 20 în temnițele din țările comuniste sunt adevărați rugători pentru creștini. „Noi simțim rugăciunile lor și aceasta pentru că ei nu au trăit foarte de mult. Bunicii și părinții noștri au prins acele timpuri și din acest motiv legăturile cu ei sunt vii. Martirii și mărturisitorii Bisericii noastre din secolul 20 sunt practic contemporanii noștri și ceea ce s-a întâmplat cu ei trebuie să ne dea de gândit și să învățăm multe din aceasta”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Kiril. În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Rusiei a sub­liniat că, astăzi, nimeni nu ne silește să ne dezicem de Biserică sau de Hristos, dar cu toate acestea se fac mari eforturi, prin diverse mijloace, pentru ca oamenii să se lepede de Hristos și de Biserica Sa. „Câte eforturi se fac pentru ca oamenii să se lepede de Hristos și pentru ca Biserica să fie privită ca o oarecare parte a unei tradiții naționale, ca un fel de folclor popular! Numai că Biserica nu este trecut. Biserica este prezentul! Biserica este chemată să-L mărturisească pe Mântuitorul Iisus Hristos și ieri, și azi, și mâine, iar ea face acest lucru nu numai prin rugăciune sau prin săvârșirea Sfintei Liturghii, pentru că viața membrilor Bisericii trebuie să mărturisească clar despre viața Evangheliei. Astăzi, mărturisirea lui Hristos, într-o oarecare măsură, nu este mai puțin complicată decât aceea din timpul prigoanelor. Omul poate fi îndepărtat de Dumnezeu nu doar cu forța, ci și prin ispite diferite, prin îndepărtarea atenției lui de la cer spre pământ”, a evidențiat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a mulțumit Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, pentru bucuria adusă prin moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, dar și pentru împreuna-slujire cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale, oferindu-i o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, icoană ce conține un fragment din moaștele sfântului reprezentat pe ea. „Avem un schimb de moaște ale Sfinților Cuvioși Serafim de Sarov și Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucu­reștilor. Avem această convingere că numai cu ajutorul sfinților biruim orice ispită, trecem prin dificultăți, dar și simțim bucuria de a fi creștini și de a ne pregăti în lumea aceasta, pentru a dobândi pacea, bucuria și fericirea din Împărăția Preasfintei Treimi”, a subliniat Patriarhul României.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Preafericitului Părinte Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii. „Albania a avut cea mai cruntă situație prin faptul că religia a fost desființată și orice manifestare religioasă interzisă. Dar Dumnezeu a rânduit ca atunci când s-a dat mai multă libertate, Biserica Ortodoxă din Albania să învieze din morți și providențial a fost faptul că acela care a ajutat la reînvierea Bisericii Ortodoxe din Albania a fost Preafericitul Părinte Anastasios, care în limba greacă înseamnă cel înviat din morți”, a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Aceeași icoană cu Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost oferită de Patriarhul României și Preafericitului Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei și Slovacia, Înalt­preasfințitului Părinte Naum de Ruse, reprezentantul Patriarhiei Bulgariei, Preasfințitului Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind – reprezentantul Patriarhiei Georgiei, și Înalt­preasfin­țitului Părinte Arhiepiscop Jacob de Bialystock și Gdansk – reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Poloniei.

 

Festivalul-concurs 
„Lăudați pe Domnul!”, 
la ediție aniversară

În seara de 27 octombrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei a avut loc etapa finală a Festivalu­lui-con­­curs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, ediția a X-a. Cele patru secțiuni ale acestei ediții au fost: interpretare muzică psaltică, interpretare muzică corală, compoziție muzică psaltică și compoziție muzică corală.

Au participat PF Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Părinte Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii, PF Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei și din Slovacia, ierarhi străini, delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori, și români, clerici și iubitori ai muzicii bizantine și corale.

 

Invitat special al evenimentului a fost maestrul Tudor Gheorghe, care a susținut un recital de mu­zică și poezie, dedicat măr­turisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste. Cu acest prilej, Patriarhul României i-a dăruit maestrului Tudor Gheorghe Crucea Patriarhală pentru mireni.

După momentul festiv, PF Părinte Patriarh Daniel a rostit mesajul „Mărturisirea credinței ortodoxe prin muzica bisericească”. La final, PF Părinte Patriarh Kiril a mulțumit Patriarhului României pentru participarea la acest eveniment și a subliniat importanța muzicii bisericești. „Oamenii care cântă în biserică trebuie să aibă susținere și mai ales din partea Bisericii, și acest concurs cu siguranță asigură un astfel de sprijin pentru corurile bisericești. Le doresc tuturor celor care au cântat la concurs ajutorul lui Dumnezeu, dar și în viitoarele lor lucrări, pentru ca să ne bucure în continuare. Dumnezeu să ne ajute tuturor, dar mai ales celor care sunt implicați în această activitate frumoasă”, a spus PF Părinte Patriarh Kiril.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns