Mănăstirea Rila din Bulgaria s-a aflat, în perioada 30 iunie – 1 iulie, în ceas de mare prăznuire duhovnicească, cu prilejul sărbătoririi aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Ioan de Rila, în anul 1469, din Veliko Târnovo la renumita lavră monahală. Cu binecu­vân­tarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la evenimen­te­le ocazionate de această sărbătoare a participat Prea­sfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Epis-cop-vicar patriarhal.

Preasfinția Sa a săvârşit slujba de Priveghere în ajunul săr­bătorii, slujbă care s-a încheiat după miezul nopții. A doua zi, în data de 1 iulie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, cu participarea multor cre­dincioși. Liturghia praznicului a fost condusă de către Înalt­prea­sfin­țitul Părinte Ioan, Mitropolitul de Varna, care a slujit împreună cu Mitropolitul Serafim al Novrocopului, cu Episcopul Evloghie al Adrianopolului și starețul mănăstirii, cu Episcopul Ioan de Glavi­ni­ța și cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Răspunsurile la slujbele închinate sărbătorii au fost intonate la strană de două grupuri de psalți, din Bulgaria și din Bucu-
rești. La finalul Sfintei Liturghii, Prea­sfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a mulțumit pentru invitație și a subliniat impor­tanța Sfântului Ioan și a mănăstirii de la Rila pe plan cultural, religios și istoric.

Sfântul Ioan de Rila (circa 867-946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar şi unul dintre cei mai reprezentativi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinţi cano­nizați după încreştinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar, cât şi al Mănăstirii Rila, primul aşezământ monahal din Bulgaria.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter