Sărbătoare în comunitatea ucraineană din Timișoara

În Duminica a XII-a după ­Rusalii, biserica ucraineană cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Timișoara a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii ­Ortodoxe Române.

În dimineața de 30 august 2020, Mitropolitul Banatului a fost întâmpinat de protopopul Ilie Albiciuc, preotul paroh Cristian Vasile Popovici, de preoți români și ucraineni invitați. De asemenea, au mai participat la acest eveniment istoric Rohovei Paun, ambasador interimar al Ucrainei în România; Nicolae Miroslav Petrețchi, deputatul mino­rității ucrainene în Parlamentul României; Gheorghe Hleba, preșe­dintele ucrainenilor din județul Timiș, oficialități locale și jude­țe­ne, precum și numeroși credin­cioși.

Slujba de sfințire a noii biserici ucrainene a fost săvârșită de către Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, primind pe lângă hramul principal „Adormirea Maicii Domnului” și pe cel al „Sfântului Serafim din Sarov“, ca hram secundar. Apoi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Banatului la Altarul de vară din curtea parohiei.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Mitropolit, care a explicat Evanghelia zilei, în care se vorbește despre tânărul cel bogat, evidențiind credința, smerenia și evlavia pe care trebuie să le aibă fiecare credincios atunci când se apropie de cele sfinte.

Pentru buna chivernisire a patrimoniului parohiei, preotul paroh ­Cristian Vasile Popovici a primit distincția de iconom stavrofor și brâul roșu odată cu Sfântul Antimis din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a primit din partea eno­riașilor ucraineni un engolpion și o icoană cu Maica Domnului aduse recent din Ucraina. Și nu în ultimul rând, parohia a acordat diplome de cinstire pentru binefăcătorii sfântului locaș.

La finalul evenimentului liturgic, toți credincioșii, bărbați, femei și copii, au avut posibilitatea de a intra în Sfântul Altar și de a se închina cu evlavie în fața Sfintei Mese. Această sfântă biserică este a 10-a din șirul bisericilor ucrainene din județul Timiș.

Parohia ortodoxă ucraineană din Timișoara se numără printre cele mai tinere parohii ucrainene din Banat, situată pe strada Mareșal Alexandru Averescu (fosta Lidia) nr. 3C din Timișoara. Prima Liturghie în limba ucraineană în orașul de pe Bega s-a slujit în data de 21 mai 2001, la subsolul Catedralei Mitropolitane din oraș.

Parohia ortodoxă ucraineană din Timișoara se supune administrativ Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj, respectiv Vicariatului ­Ortodox Ucrainean de Sighetu Marmației, iar canonic se află sub ascultarea Patriarhiei Române. De asemenea, păstrează relații de frumoasă colaborare cu Mitropolia Banatului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns