Rugăciune și cinstire pentru ocrotitorul Banatului

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, patronul spiritual al Catedralei Mitropolitane din Timișoara și ocrotitorul Banatului, a reunit și în acest an în rugăciune, în orașul de pe Bega, mii de credincioși din întreg cuprinsul Patriarhiei Române, Patriarhiei Alexandriei și Patriarhiei Serbiei.

Programul slujbelor dedicate cinstirii ocrotitorului spiritual al Banatului a debutat joi, 14 septembrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan, și a Preasfin­țitului Părinte Inochentie, Episcop de Burundi și Rwanda (Patriarhia Alexandriei), de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Conform unei frumoase tradiții, după otpustul slujbei de seară, a avut loc pe străzile Timișoarei procesiunea cu sfintele moaște ale ocrotitorului Banatului, la care au luat parte mii de credincioși cu lumânări în mână, monahi, monahii și o mul­țime de tineri de la ASCOR și de la parohiile din Timișoara, implicați în activitățile de cateheză.

De șase decenii, credincioșii bănățeni și nu numai au bucuria de a-l prăznui pe Sfântul Iosif cel Nou, Mitropolitul Timi­șoarei, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1956. La 15 septembrie, în ziua sărbătorii Sfântului Mitropolit Iosif, mii de credincioși au venit la cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de către Înaltpreas­fințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Preas­fințitul Părinte Inochentie, Episcopul de Burundi și Rwanda, Preas­fințitul Părinte Nikanor, Episcopul sârb de Banat, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ro­mâ­nilor ortodocși din Ungaria, ­Prea­s­fințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timi­șoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din Patriarhia Română. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

Alături de numărul mare de credincioși, la sărbătoarea Banatului au fost prezente atât oficialități locale și județene, cât și reprezentanți ai mediului academic și universitar timișorean.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a schițat principalele repere privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou, un model pentru toți dreptmăritorii creștinii.

„Este zi de sărbătoare în Banat, când credincioși din această parte de țară, și nu numai, au venit să-I mulțumească lui Dumnezeu, pentru că în urmă cu aproape 400 de ani le-a trimis un păstor sfânt, pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Sfântul Iosif, încă de pe când viețuia în Sfântul Munte, era considerat un om cu viață sfântă, ce a bineplăcut lui Dumnezeu. Atunci când a venit în Banat, teritoriu aflat sub ocupare otomană, Sfântul Iosif a avut cu aceștia o bună pace și înțelegere. Așa se face că sfântul și-a putut desfășura activitatea ca păstor duhovnicesc al credin­cioșilor bănățeni. Acest lucru se poate observa și astăzi, când sfântul ne-a adunat astăzi împreună din mai multe colțuri ale lumii, pentru că sfinții sunt cei care ne unesc în rugăciune unii cu alții”, a precizat Înalt­preasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Sfintele moaște au rămas spre închinare și cinstire până sâmbătă, 16 septembrie, când, după slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ele au fost reașezate în locul obișnuit de închinare, în dreapta naosului catedralei.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns