Rugăciune de mulțumire la Catedrala Națională

În locașurile de cult din întreaga țară, de Ziua Națională a României, sâmbătă, 1 decembrie, a fost săvârșită slujba de Te Deum. La Catedrala Națională, această rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul unității naționale a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Te Deum-ul la Ziua României Mari a fost săvârșit în mijlocul Catedralei Na­țio­nale, unde a fost așezată o masă pregătită cu cele necesare slujbei, precum și steagurile României și Patriarhiei Române. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Prea­sfințitul Părinte Ieronim Sinaitul au făcut parte clerici din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a reliefat însemnătatea acestei sărbători a unității poporului român, precum și importanța recunoștinței față de jertfele înaintașilor. „Noi, astăzi, avem bucuria strădaniilor de veacuri ale românilor, în Catedrala noastră Națională, când săvârșim prima slujbă de Te Deum de Ziua Națională în cinstea României Mari, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la realizarea acestui vis. Chiar dacă trupul țării încă sângerează, nu înseamnă că năzuințele noastre de mai bine s-au oprit undeva, ci ele au o ­perspectivă, așa cum am ascultat și în rugăciunea de Ziua Națională din cadrul Te Deum-ului. Este o realizare deosebită a sfintei ­noas­tre Biserici și trebuie să-i ­felicităm pe înaintașii care au avut gândul de a concentra într-o cons­trucție monumentală și simbolică jertfele și năzuințele noastre. De aceea, înainte de sfințirea acestei catedrale s-a săvârșit Parastasul pentru eroii neamului român”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a explicat că jertfa înaintașilor ne cheamă la păstrarea valorilor identitare românești. „Lupta pe care au dus-o înaintașii noștri pentru libertate, demnitate, neatârnare este o luptă sfântă. Poporul nostru a fost creștin de la începuturile formării sale și trebuie să rămână creștin. Creș­tinismul este acela care dă valoare și orientare poporului nostru în vremuri tulburi, când sunt curente noi care doresc risipirea și diminuarea idealului național. Însă trebuie să nu uităm că a ne cinsti înaintașii, a ne cunoaște istoria, a ne onora credința și limba strămo­șească sunt foarte importante și că în felul acesta noi îmbogățim cultura și civili­zația lumii. Nici un popor, cu limba, civilizația și cultura sa, nu trebuie să lipsească din mozaicul acestei lumi. De aceea, credem că aceasta este calea adevărată, și anume păstrarea configurației noastre prin care nu producem leziuni nimănui, ci consolidăm ceea ce s-a cristalizat de veacuri ca limbă, cultură, credință stră­moșească, tradiții, pe care le ­ducem mai departe”, a explicat Episcopul-vicar patriarhal.

La final, ierarhul a transmis urarea de la mulți ani tuturor românilor și a îndemnat la neuitare a celor care s-au jertfit pentru împlinirea idealului Marii Uniri.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns