Reuniune a membrilor CROCEU la Moscova

În perioada 6-8 octombrie 2017 a avut loc, la Moscova, întâlnirea anuală a Comitetului Repre­zentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Instituțiile Europene (CROCEU). Reuniunea a fost găzduită de Departamentul pentru Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, la invitația Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii. Tema principală a fost „Manifestarea solidarității Bisericii Ortodoxe și a popoarelor lumii în fața extremismului și a terorismului”.

Au fost prezenți reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, ai Patriarhiei Moscovei, ai Patriarhiei Române, ai Patriarhiei Bulgare, ai Bisericii Ortodoxe a Ciprului și ai Bisericii Ortodoxe a Greciei. Acestora li s-au adăugat oficiali ai statului rus și ai Vaticanului, precum și membri ai mai multor ONG-uri ruse.

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la această întâlnire de către pr. Sorin Șelaru, directorul Reprezen­tanței Patriarhiei Române pe lângă Insti­tu­țiile Europene, și de pr. George Vâlcu, secretarul reprezentanței. „În cadrul discuțiilor, membrii CROCEU și-au exprimat îngrijorarea față de creșterea fără precedent a amplorii atacurilor teroriste din Europa și din alte părți ale lumii. De asemenea, participanții și-au exprimat preocuparea deosebită față de persecuția continuă la care sunt supuși creștinii din Orientul Mijlociu și pentru situația dificilă a creștinilor ortodocși din Ucraina. Cei care au luat cuvântul au subliniat că avem de-a face cu un fenomen complex, iar răspunsul societății trebuie să ia serios în calcul cauzele sale profunde. A fost lansat un apel la întărirea dialogului interreligios, solidaritate, implementarea unor politici de integrare coerente în Europa, la o mai solidă educație religioasă a tinerilor și nu numai, precum și la o mai bună cooperare între stat și Biserică”, a declarat pr. George Vâlcu.

Sâmbătă, 7 octombrie, comitetul a vizitat mai multe insti­tuții educaționale și sociale aflate sub patronajul Bisericii, o experiență informativă asupra modului foarte dinamic în care își organizează această Biserică prezența în societate. Membrii CROCEU s-au întâlnit și cu Preasfințitul Părinte Pantelimon, Episcop-vicar patriarhal și președinte al Departamentului Sinodal pentru Caritate și Misiune Socială al Patriarhiei Moscovei.

 

Sărbătoarea Sfântului Serghie de Radonej

Programul a culminat duminică, 8 octombrie, cu participarea membrilor comitetului la Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, înconjurat de un impresionant sobor de slujitori, la hramul lavrei Sfântului Serghie de Radonej, în nordul Moscovei. După slujbă, membrii CROCEU au fost primiți în audiență de către Preafericitul Părinte Kiril. „Preafericirea Sa i-a primit cu multă căldură pe membrii comitetului și i-a încurajat în efortul lor de a face auzite, cu o voce comună, preocupările și viziunea Bisericii Ortodoxe asupra provocărilor multiple cu care se confruntă în prezent Europa. Preafericirea Sa a subliniat că problemele fundamentale ale bătrânului continent sunt, în acest moment, criza valorilor și diluarea fără precedent a mărturiei creștine în acest spațiu geografic. În acest sens, mai ales în condițiile imigrației masive necreștine pe care o observăm în ultimii ani, vocația Bisericii Ortodoxe este, potrivit Preafericirii Sale, de a da o mărturie mai puternică a credinței în Hristos și a perspectivei asupra vieții, a persoanei umane și a lumii întregi care izvorăște din această credință”, a spus pr. George Vâlcu.

Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană a fost fondat în anul 2010 și e format din reprezentanții la Bruxelles ai Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, ai Patriarhiei Moscovei, ai Patriarhiei Române, ai Patriarhiei Bulgariei, ai Bisericii Ciprului și ai Bisericii Greciei. Aceasta a fost cea de-a patra întâlnire CROCEU găzduită de una dintre Bisericile Ortodoxe surori, prima având loc în anul 2014, la București.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns