Reuniune a Conferinței Bisericilor Europene

Cea de-a 15-a Adunare Generală a Conferinței Bisericilor Europene (CEC) a avut loc în perioada 31 mai – 6 iunie 2018, la Novi Sad, în Serbia. Delegația Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment a fost alcătuită din Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, pr. conf. univ. dr. Sorin Șelaru, pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga și Gabriela Pipirig.

Deschiderea oficială a Adunării Generale a Conferinței Bisericilor Europene (CEC) a avut loc joi, 31 mai, la Centrul de conferințe „Master Centar” din Novi Sad. Un cuvânt de bun venit a fost adresat celor peste 500 de participanți de către Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, după cum ne-a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif: „În deschiderea Adunării Generale a Conferinței Bisericilor Europene de la Novi Sad, Patriarhul Irineu a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit în Serbia, în numele Bisericii Ortodoxe Sârbe. El a amintit, de asemenea, de drama creștinilor din Kosovo, care astăzi sunt uciși dacă încearcă să se întoarcă la casele din care au plecat în timpul războiului. Biserica își apără credincioșii și denunță violența care încă mai este folosită pentru intimidarea celor care își vor casele și pământul înapoi. Biserica protestează mereu față de injustițiile sociale făcute în numele ideologiilor, a mai spus Patriarhul Serbiei. Apoi, Episcopul Irineu de Backa i-a salutat pe cei prezenți în calitate de chiriarh al eparhiei ce găzduiește evenimentul, afirmând că Novi Sad este o «mică Europă» în care conviețuiesc 25 de naționalități diferite, o majoritate ortodoxă sârbă, confesiuni catolice sau protestante, iar alături de locașurile de cult creștine în capitala provinciei Voivodina se află o sinagogă și o moschee”.

În cele șase zile de dezbateri, delegații au stabilit parcursul instituției pentru următoarea perioadă, având ca principală preocupare viitorul Europei în lumina crizelor economice, politice și sociale și felul cum Bisericile vor oferi mărturia dreptății și a ospitalității în acest context.

Clericii delegați de Bisericile Ortodoxe la Adunarea Generală au participat duminică, 3 iunie, la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Novi Sad de Înaltpreasfințitul Părinte Stefanos, Mitropolitul Tallinnului și a toată Estonia, conform basilica.ro. Din soborul ierarhilor slujitori a făcut parte și IPS Părinte Mitropolit Iosif. Adunarea Generală este cel mai înalt organism de conducere al Conferinței Bisericilor Europene, care ia decizii importante și stabilește direcțiile viitoare pentru activitatea forului. Conferința Bisericilor Europene este alcătuită din 115 Biserici Ortodoxe, Protestante, Anglicane și Vechi-Catolice din întreaga Europă, la care se adaugă peste 40 de consilii naționale bisericești și organizații partenere. Fondată în 1959, instituția are sedii în Bruxelles și Strasbourg. Biserica Ortodoxă Română este membră a Conferinței Bisericilor Europene din 1964, când a avut loc cea de-a 4-a Adunare Generală (Marea Baltică, pe vasul „M. V. Bornholm”). Tema celei de-a 15-a Adunări Generale a fost pusă sub cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, adresate Apostolilor și amintite de Sfântul Evanghelist Luca: „Îmi veți fi Mie martori” (Faptele Apostolilor 1, 8).

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns