Reprezentanții ASCOR din țară s-au întâlnit în Eparhia Dunării de Jos

La Așezământul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” – Lacu Sărat, județul Brăila, s-a desfășurat, în perioada 13-15 mai 2022, întrunirea Consi­liului Național al Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), sub genericul „Tinerețe. Entuziasm. Continuitate. Comuniune”. Președinții filialelor ASCOR din țară au prezentat activitățile desfășurate în anul 2021 și au stabilit proiectele pentru anul în curs.

 

Programul Consiliului Național a început vineri, 13 mai, cu participarea membrilor ASCOR la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, săvârșite în Capela „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din cadrul Așeză­mântului Social de la Lacu Sărat, ne-a transmis părintele Ra­reș Bucur, consilier eparhial. După programul liturgic, tinerii au mers în sala de ședințe „Sfântul Ioan Evanghelistul” pentru a participa la lucrările întrunirii, care a avut pe ordinea de zi teme precum: donarea de sânge; organizarea de pelerinaje şi schimburi de experiență; realizarea unui volum de conferințe ­ASCOR și a unui album foto național; realizarea site-ului ASCOR național; situația juridică a filialelor ASCOR; stabilirea și respectarea proce­durii-cadru pentru alegerea președintelui şi a Consiliului director al filialelor ASCOR; participarea la Tabăra Interna­țională a tinerilor ortodocși din Supraśl, Polonia, în perioada 14-24 iulie 2022; stabilirea următoarelor întruniri naționale ale președinților ASCOR.

În deschiderea evenimentului, părintele prof. dr. Nicu­șor Beldiman, consilier patriarhal coordonator al Sectorului teologic-educa­țional al Patriarhiei Române, a citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Bucuria rugăciunii luminează faptele bune”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, le-a urat bun venit oaspeților și a evidențiat activitatea bogată desfășurată de ASCOR pe parcursul celor trei decenii de existență.

Alături de președinții celor 17 filiale ASCOR din țară au participat la eveniment și preoți din Protopopiatul Brăila, precum și coordonatorii activităților pentru tineret din parohiile care desfășoară constant activități catehetice. Prima zi a întrunirii de lucru s-a încheiat în Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, unde a avut loc lansarea albumului foto „ASCOR Galați 30”, în care sunt cuprinse momente unice din cei 30 de ani de existenţă, cu imagini sugestive de la participarea membrilor ASCOR la sfintele slujbe, întruniri, activităţile desfăşurate şi deplasările efectuate în ţară şi peste hotare.

Cu această ocazie festivă, Înaltprea­sfinţitul Părinte Casian le-a vorbit celor prezenţi despre lucrarea misionară desfăşurată de ASCOR, în special în rândul tinerilor.

„Întrunirea filialelor ASCOR din Patriarhia Română la Dunărea de Jos nu este decât o constatare fericită, şi anume că după 30 de ani avem sentimentul că suntem la început, iar primii membri fondatori sunt astăzi slujitori, întemeietori de familii sau mărturisitori ai comuniunii în societatea noastră, în ţară şi în străinătate. Suntem la începutul unei lucrări iubitoare de comuniune”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, cei prezenți au vizionat și un film retrospectiv în care au fost ilustrate principalele activități desfășurate de această filială în cei 30 de ani de activitate. Lucrările Consiliului Național s-au încheiat duminică, 15 mai, cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.