Regina Ana a României a trecut la cele veşnice

Majestatea Sa Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a murit la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia, luni, 1 august. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei a fost adus în ţară în data de 9 august, pe aeroportul Otopeni. În aceeași zi a fost dus la Castelul Peleş, iar joi, 11 august, la Palatul Regal din Capitală, înmormâtarea fiind oficiată sâmbătă, 13 august, la Curtea de Argeş.

 

Reculegere şi rugăciune pentru Regina Ana

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adus un omagiu Reginei Ana a României, la Castelul Peleş, miercuri, 10 august. Totodată, Preafericirea Sa a depus o coroană de flori în grădina din faţa Palatului Regal din Sinaia.

Împreună cu Întâistătătorul Bisericii noastre, din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului; Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Înalt­preasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale; Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; pr. Michael Tiţa, consilier patriarhal; pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal, şi pr. Adrian Diaconu, protopopul Elveţiei. După ce Patriarhul României împreună cu membrii delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române au ţinut un moment de reculegere lângă sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, în prezenţa membrilor Familiei Regale, aceştia au semnat în Cartea de Condoleanţe de la Castelul Peleş.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei a fost depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, marţi, 9 august, când, la ora 17:55, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhi­episcopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârșit aici un Trisaghion, împreună cu Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. Sicriul cu trupul reginei a rămas la Castelul Peleş până miercuri, 10 august, la ora 18:30, când a fost transportat la Sala Tronului din Palatul Regal din Bucureşti.

Sâmbătă, 13 august, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit un Trisaghion la catafalcul unde a fost depus trupul neînsuflețit al Reginei Ana. Momentul de rugăciune a avut loc în Sala Tronului a Palatului Regal din București, în prezența membrilor Familiei Regale, dar și a reprezentanților altor Case Regale din Europa. Împreună cu Patriarhul României, la Palatul Regal au slujit Înaltprea­sfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. În continuare, sicriul Reginei Ana a fost purtat pe umeri de militarii din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” și așezat pe catafalcul din fața Palatului Regal. Aici a fost oficiată o slujbă religioasă catolică de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Robu, Mitropolit romano-catolic de Bucureşti. Ceremonia funerară din fața Palatului Regal a avut loc în prezența Familiei Regale, a
Prim-ministrului României și a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București.

După acest moment, sicriul cu trupul ne­în­suflețit al Reginei Ana a fost transportat la Curtea de Argeș, unde a fost înmormântată, în după-amiaza aceleiaşi zile, în noua Necropolă Regală.

Regina Ana a fost înmormântată la Curtea de Argeș

La noua Catedrală Arhiepiscopală și Necropolă Regală, slujba Înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, de Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Nifon și de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corala preoților din Eparhia Argeșului și Muscelului.

Conform Biroului de presă al Patriarhiei Române, „pentru evitarea ceremoniilor interconfesionale confuze și a amestecării tradițiilor liturgice diferite, în acord cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (4726/8-9 iulie 2008) privind prezența clericilor ortodocși la rugăciunea altor confesiuni creștine, s-a hotărât ca fiecare moment solemn de rugăciune să fie săvârșit în mod exclusiv într-o singură tradiție confesională liturgică”. Prin urmare, la momentele de slujbă ortodoxă clericii catolici au asistat fără nici un veșmânt liturgic și nu au intervenit pe durata acesteia. Același principiu a fost valabil și pentru clericii ortodocși care au asistat, dar nu au purtat veşmânt liturgic şi nu au participat activ la momentele de rugăciune catolice.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns