Raclă nouă pentru moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem

Credincioşii care au participat la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, sărbătorit pe 21 mai, s-au putut închina şi la părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou din Grecia. Noua raclă în care au fost aşezate moaştele acestui sfânt a fost sfinţită miercuri, 20 mai, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală.

La Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea de lângă Bucureşti, într-un timp foarte scurt, de numai 10 zile, a fost pregătită o raclă nouă pentru a adăposti o parte din moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, care se află la paraclisul istoric din cadrul Reşedinţei Patriarhale. Sfintele odoare au fost aşezate în acest nou şi frumos împodobit locaş.

Racla a fost sfinţită de Patriarhul României, care a rostit şi un cuvânt de învăţătură despre Sfântul Efrem cel Nou. „Acest sfânt mucenic a trăit în a doua parte a secolului al XIV-lea şi prima parte a secolului al XV-lea, mai precis între anii 1384 şi 1426. El a fost nevoitor într-o mănăstire pe care otomanii au atacat-o şi incendiat-o, iar pe el l-au chinuit mai multe luni pentru a se lepăda de credinţa creştină şi a deveni musulman. Sfântul a pătimit toate suferinţele şi a preferat să moară pentru Hristos, astfel că în 1426 a fost atârnat cu capul în jos şi i s-a înfipt un lemn aprins în pântece şi astfel şi-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Iisus Hristos. Multă vreme mănăstirea unde a vieţuit a rămas o ruină, iar mormântul lui a fost tăinuit. În 1950, după 524 de ani, sfântul mucenic a descoperit în mod minunat sfârşitul său şi cele petrecute în mănăstirea sa“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cunoscând viaţa şi puterea harului care lucrează prin el, Patriarhia Ecumenică l-a trecut în rândul sfinţilor în anul 2011. În şedinţa de lucru din 22 mai 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, cu ziua de prăznuire la 5 mai. „Este o mare taină cum Dumnezeu descoperă lucrarea unor sfinţi la scurt timp de la trecerea lor din această viaţă, iar pentru alţii se vede că trec sute de ani până când în mod minunat se descoperă moaştele lor şi felul pătimirilor lor. Vedem că un sfânt este scos la iveală de Dumnezeu, nu ca urmare a ambiţiilor rudelor, prietenilor, cunoscuţilor, ci ca o lucrare exclusivă a harului lui Dumnezeu. Unii sfinţi au fost canonizaţi la câţiva ani după moartea lor, cum a fost cazul Sfântului Grigorie Palama, iar alţii peste sute de ani de la mutarea din această viaţă. Desigur, poporul a păstrat în memoria Bisericii evla-via pentru anumiţi sfinţi, dar momentul în care cineva este proclamat sfânt trebuie lăsat harului lui Dumnezeu, care lucrează în mod tainic“, a explicat Preafericirea Sa. Patriarhul României a spus că rânduiala canonizării înseamnă proclamarea unui sfânt care se afla până atunci în ceata sfinţilor încă nedescoperiţi Bisericii de Dumnezeu, dar care era pomenit în mod colectiv în Duminica Tuturor Sfinţilor. „Pentru că se afla în mod real, nu presupus, între sfinţii din ceruri, Sfântul Mucenic Efrem cel Nou era pomenit împreună cu o mulţime de alţi sfinţi care nu sunt cunoscuţi încă şi trecuţi deocamdată în calendar. El era prezent în memoria lui Dumnezeu şi în comuniunea sfinţilor din ceruri. Învăţăm că nu trebuie
nici o grabă atunci când se fac treceri în calendar ale unor cuvioşi sau mucenici, sau buni vieţuitori, pentru că cine este cu adevărat sfânt în ceruri este rugător pentru întreaga Biserică, chiar dacă nu are o slujbă întocmită de Biserică. Biserica proclamă sfinţenia unui om ales, nu o produce, nu o dăruieşte. Duhul Sfânt dăruieşte sfinţenia oamenilor credincioşi şi nevoitori, luptători duhovniceşte. El sfinţeşte natura umană, El curăţeşte de păcate, El luminează minţile, El face să nu putrezească moaştele unora. Duhul Sfânt lucrează în sfinţii lui Dumnezeu, iar Biserica doar recunoaşte sfinţenia şi o proclamă“, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La slujba de sfinţire a noii racle au participat Episcopii-vicari patriarhali Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, precum şi membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns