Proiecte educaționale și culturale la Roma

Inaugurată în luna septembrie a anului 2017, extensia de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și-a redeschis porțile, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, pentru cei care vor să studieze teologia și care locuiesc în Italia sau în alte țări occidentale. Ceremonia de deschidere a debutat cu Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșite de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”-Roma XI. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, a îndemnat pe studenți să aprofundeze teologia ortodoxă și a rostit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia începutului noului an universitar 2018-2019.

În cadrul acestui eveniment, a avut loc lansarea aplicației „Merinde pentru suflet”, destinată utilizatorilor de android și realizată de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Prin această aplicație, doritorii pot lectura predici la duminicile de peste an, cuvinte de folos din viața și învățăturile sfinților, cuvinte duhov­nicești de la părinți contemporani și articole catehetice despre rânduielile liturgice ale Bisericii Ortodoxe. Aplicația se actualizează în timp real, utilizatorul fiind la curent cu noile articole postate pe site-ul de învățătură duhovnicească și de cateheză al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care poartă același nume. De asemenea, odată descărcate în dispozitivul mobil, informațiile pot fi accesate și offline, precizează Departamentul mass-media și comunicare al eparhiei.

La acest eveniment al comuni­tății românești din Italia a participat și ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, împreună cu angajați din cadrul instituției de stat. Cu acest prilej, a fost lansată versiunea virtuală a Muzeului pentru Românii de Pretutindeni realizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Prin acest instrument online, inițiatorii doresc prezentarea istoriei viețuirii românilor în diasporă și oferirea unui cadru necesar pentru construirea unei memorii colective asupra trecutului.

Platforma virtuală cuprinde mai multe secțiuni precum „Centenar”; „Școala și Biserica”; „Români din jurul gra­nițelor”; „Vechi cărți de identitate și pașa­poarte”; „Contribuția de la mediul asociativ românesc”; „Diaspora de mobilitate”, „Românii în presa vremii”; „Exilul românesc”, „Hărți”, „Tradiții și obiceiuri”.

Platforma a fost realizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Academiei Române, Patriarhiei Române, Muzeului Na­țio­nal de Istorie a României, Arhivelor Naționale ale României, Editurii Eurodidactica, mediul asociativ românesc de peste hotare. Acest demers poate fi susți­nut de către fiecare român.

Muzeul Românilor de Pretutindeni poate fi vizitat online, accesând pagina: www.muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro și urmărind pagina oficială de Facebook a MRP: https://www.facebook.com/ mprpromania/.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns