Profesorul Jürgen Moltmann a conferenţiat la Sibiu

VO 9-10 pentru Tipar 28,01Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a găzduit marţi, 6 octombrie, o conferinţă susţinută de renumitul profesor şi teolog german Jürgen Moltmann. Prelegerea cunoscutului teolog a fost intitulată „Venirea lui Dumnezeu. Elemente de eshatologie creştină“.

Evenimentul academic s-a bucurat de un maxim interes din partea mediului teologic sibian, a mediului universitar şi cultural din cetatea transilvană, fiind perceput ca o adevărată sărbătoare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Profesorul Jürgen Moltmann a revenit după mai bine de 40 de ani la Sibiu, fiind legat de România prin prietenia avută cu părintele Dumitru Stăniloae. Conferinţa din cetatea transilvană a constituit o dovadă a viabilităţii dialogului teologic dintre mediul teologic evanghelic şi cel ortodox românesc. Din acest motiv, la conferinţă au fost prezenţi numeroşi clerici şi teologi luterani din Sibiu, amintindu-i aici pe Episcopul emerit dr. Christoph Klein şi pe prof. dr. Hermann Pitters. O bună parte a corpului profesoral de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu a fost prezentă la evenimentul academic, iar moderatorul conferinţei a fost prof. dr. Ştefan Tobler de la Departamentul de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“.

În debutul conferinţei, decanul facultăţii de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Aurel Pavel, i-a urat bun-venit profesorului german şi a subliniat importanţa acestui eveniment pentru viaţa academică a instituţiei de învăţământ teologic din Sibiu. Prezentarea vieţii şi, în mod special, a activităţii teologice şi de cercetare a profesorului Jürgen Moltmann a fost făcută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.

Prelegerea profesorului Jürgen Moltmann a fost o sinteză şi o prezentare a lucrării „Das Kommen Gottes. Christliche Eschatologie“, apărută în 1996 şi tradusă recent în limba română sub titlul „Venirea lui Dumnezeu. Tratat de eshatologie creştină“. Lucrarea a fost lansată, cu această ocazie, la Sibiu, iar toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să o achiziţioneze şi să primească un autograf al autorului. Profesorul Jürgen Moltmann a sintetizat teologia eshatologică prin câteva idei conturate în jurul învăţăturii conform căreia lumea va fi transfigurată prin puterea lui Hristos Cel Înviat şi a Sfintei Treimi. La finalul conferinţei, participanţii au avut posibilitatea să adreseze întrebări legate de cele prezentate şi să dialogheze cu profesorul Jürgen Moltmann.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns