Proclamarea canonizării Sfinţilor Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a făcut o vizită în capitala Moldovei, cu prilejul proclamării canonizării Sfinţilor Iosif, Mitropolitul Moldovei, și Gheorghe Pelerinul. Primirea oficială a Patriarhului României a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, sâmbătă, 24 martie.

 

La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost așteptat de numeroşi credincioși, dintre care unii au purtat costume tradiţionale şi steaguri ale României, dar și de preoții parohi din acest oraş. Pe treptele catedralei, a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar în catedrală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. În continuare, Preasfințitul Părinte Calinic Botoşăneanul a săvârşit un Polihroniu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de bun venit adresat Patriarhului României, în care a subliniat legăturile duhovniceşti pe care Preafericirea Sa le are cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. „Venirea Preafericitului Părinte Daniel la Iaşi în aceste zile se înscrie în aceeaşi revărsare de bune vestiri pentru cei care slujim lui Dumnezeu şi Bisericii Sale din Moldova. Întâistătătorul Bisericii noastre revine în locul unde a lucrat vrednic aproape două decenii, între preoţii şi credincioşii pe care i-a păstorit în slujirea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Semnele acestei slujiri sunt prezente în tot locul. De la sutele de biserici noi de parohii şi mănăstiri până la aşezăminte sociale sau educaţionale, de la lucrarea editorială până la cea radiofonică, precum şi în alte domenii, se constată prezenţa mărturisitoare a Preafericirii Voastre în ograda Bisericii lui Hristos din Moldova”, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan.

 

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit pentru călduroasa primire şi a evidenţiat importanţa proclamării canonizării Sfinţilor Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi Gheorghe Pelerinul, în apropierea sărbătorii Centenarului Unirii Basarabiei cu România. „Sfântul Iosif Naniescu s-a născut în anul 1818 şi este proclamat ca sfânt canonizat exact la 200 de ani de la naşterea sa, în 25 martie 2018. El nu a apucat să trăiască momentul unirii Basarabiei cu România în 1918, dar din ceruri se bucură de această împreună-lucrare a noastră şi împreună-slujire. Am convenit cu Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Teofan ca în preajma serbării Centenarului Unirii Basarabiei, chiar la Buna Vestire, să proclamăm canonizarea Sfântului Iosif Naniescu şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul”, a spus Preafericirea Sa.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan o cruce de binecuvântare, tămâie, dar și volume tipărite de Editurile Patriarhiei Române. După slujba din catedrală, ierarhii au vizitat Muzeul Mitropolitan din Iaşi, unde se află o expoziţie dedicată Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

 

Mitropolitul Iosif Naniescu și Gheorghe Pelerinul, 
în rândul sfinților

Mii de credincioși din Iași și din alte zone ale Moldovei au participat duminică, 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, la Sfânta Liturghie săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu 14 ierarhi români, în Catedrala Mitropolitană din Iași. La eveniment au participat şi reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învățătură referitor la taina întrupării Fiului lui Dumnezeu vestită Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavriil.

Înainte de otpustul Sfintei Liturghii, a avut loc Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului ­Gheorghe Pelerinul. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a citit Tomosul sinodal de canonizare a Sfântului Iosif cel Milostiv, iar Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul sinodal de canonizare a Sfântului Gheorghe Pelerinul. În acest context, au fost prezentate şi icoanele oficiale ale sfinţilor, iar la final, corul și credincioșii au cântat troparele.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Unitatea de credință și de neam se întărește prin lumina și rugăciunile sfinților”. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut, la rândul său, un cuvânt de mulțumire și a dăruit Patriarhului României icoanele Sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul. De asemenea, a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, o raclă cu o parte din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv pentru credincioşii ortodocşi din Basarabia. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit Patriarhului României, oficialităților locale și centrale pentru sprijin, cât și preoților și tuturor credincioșilor: „Cinstire aducem Sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul, care ne arată cum trebuie să fie un preot și un ierarh al Bisericii și la ce înălțime duhovnicească și ce adâncime în duh se poate înălța un credincios în viața de familie, trăitor în societate”.

După aceste momente, ierarhii s-au închinat la icoanele și la sfintele moaște, care au fost apoi aşezate spre cinstire de credincioși.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns