La Mănăstirea Sfântului Gheorghe din Hozeva a avut loc duminică, 31 ianuarie 2016, proclamarea canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamț în Patriarhia Ierusalimului. La acest eveniment au participat sute de pelerini români, precum și o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a slujit împreună cu Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, Sfânta Liturghie solemnă de proclamare a canonizării cuviosului român.

Cu strălucire patriarhală și cântări de laudă și de cinstire, Patriarhia Ierusalimului a adus omagiu și recunoaștere oficială Sfântului Ioan Iacob de la Neamț care s-a nevoit zeci de ani în pustiul Hozeva din Israel. După 24 de ani de la trecerea lui în rândul sfinților în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhia Ierusalimului a proclamat oficial sfințenia Cuviosului Ioan Iacob, ale cărui sfinte moaște se găsesc la Mănăstirea Sfântului Gheorghe din Hozeva. În noaptea de sâmbătă spre duminică a avut loc rânduiala Privegherii în cinstea sfântului român. Duminică dimineață, la biserica mănăstirii din Hozeva, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, înconjurat de un sobor de arhierei din care a făcut parte și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Din soborul ierarhilor au făcut parte și reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice și ai Patriarhiei Alexandriei și a Întregii Africi. La evenimentul festiv au participat peste 1.000 de credincioși ortodocși, pelerini români, precum și din alte țări, atrași de sfințenia Sfântului Ioan Iacob. „Când primele raze de soare străluceau peste Hozeva, un grup numeros de pelerini din România și români care locuiesc în Țara Sfântă au venit la Mănăstirea Sfântului Gheorghe pentru a-l cinsti din nou aici pe pământul unde s-a nevoit și și-a încheiat viața Sfântul Ioan Iacob Românul sau Noul Hozevit, așa cum a fost numit de Patriarhia Ierusalimului. Poate niciodată aici, atât de numeroși români nu s-au adunat împreună în același timp la o slujbă pentru a-l cinsti pe sfântul nostru compatriot. În ultima perioadă, pelerini din Grecia, Serbia și Rusia, și în special din România au venit pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Iacob“, ne-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți stareții marilor lavre monahale din Patriarhia Ierusalimului, alături de starețul Constantin al Mănăstirii Sfântului Gheorghe din Hozeva. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a citit actul sinodal de recunoaștere a sfințeniei Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, care este trecut în calendarul Bisericii Ierusalimului cu numele de Sfântul Ioan Noul Hozevit, având ca dată de prăznuire ziua de 28 iulie. „Creștinii care l-au cunoscut pe Cuviosul Ioan și trăiesc încă astăzi dau mărturie despre viața sa cuvioasă și despre ajutorul primit de la el prin rugăciunea și povățuirea sa duhovnicească. Alții mărturisesc, de asemenea, că după adormirea sa, au avut parte de vindecarea ne­pu­tințelor lor prin mijlocirile cuviosului. Prin acestea, Dumnezeul nostru, Cel Ce face lucruri minunate întru Sfinții Săi, ni-l descoperă pe cuvios, încredințându-ne prin nestricăciunea cinstitelor sale moaște, pe care Dumnezeu i le-a dăruit, fiindcă «toată darea cea bună și tot darul desăvârșit de sus este, coborând de la Părintele Luminilor». Pentru aceste motive, spre zidirea credincioșilor Bisericii-Mamă a Sionului și a celor din întreaga lume care ajung la sfânta mănăstire din Hozeva ca închinători și spre slava veșnică a Dumnezeului nostru închinat în Treime, părutu-s-a Duhului Sfânt și Sfântului nostru Sinod să urmeze conștiinței profunde a Bisericii privind sfințenia Sfântului Ioan Noul Hozevit și să o adeverească și să-l treacă pe el în sinaxarul (calendarul) Bisericii Ierusalimului, iar pomenirea sa să se săvârșească în fiecare an în data de 28 iulie, ziua descoperirii cinstitelor sale moaște“, s-a arătat în actul sinodal al Patriarhiei Ierusalimului. După citirea tomosului patriarhal, cei prezenți s-au închinat la moaștele Sfântului Ioan Iacob, s-au cântat troparul și condacul sfântului și s-a făcut rânduialacolivei, adică o rugăciune de mulțumire adresată Cuviosului Ioan Iacob, potrivit rânduielii Bisericii Ierusalimului.

Duminică noaptea, la peștera de la Hozeva unde a viețuit Sfântul Ioan Iacob, slujba Privegherii și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Mitropolit de Vostra, din cadrul Patriarhiei Ierusalimului. Delegația Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a fost primită sâmbătă, 30 ianuarie, de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, care a oferit ierarhului român un set de engolpioane, iar arhimandriților și preoților din delegație, cruci pectorale și icoane cu chipul Maicii Domnului.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Timotei a oferit Patriarhului Ierusalimului o icoană cu chipul Sfântului Ioan Iacob și o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Teofil Mărturisitorul. Luni, delegația Patriarhiei Române a vizitat marile lavre monahale ale Sfântului Sava cel Sfințit și ale Sfântului Teodosie, de la Locurile Sfinte, precum și cetatea Betleemului. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț în anul 1992, având ca dată de prăznuire în calendarul nostru ziua de 5 august.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter