Procesiunea „Icoana – fereastră spre Dumnezeu“

Pentru al 12-lea an consecutiv, la Biserica Icoanei din Capitală a avut loc duminică, 17 martie 2019, procesiunea „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”.

 

În fruntea procesiunii care s-a desfășurat de la Biserica Icoanei spre parcul din apropiere s-a aflat anul acesta Icoana Maicii Domnului „Iordănița”, adusă spre bucuria și folosul duhovnicesc al credincioșilor din Capitală de la Așezământul Românesc din Ierusalim.

 

Preafericitul Părinte Daniel 
la Biserica Icoanei din Capitală

În ajunul sărbătorii Duminicii Ortodoxiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat comunitatea de la Biserica Icoanei din București, binecuvântându-i pe slujitori și credincioși. Preafericirea Sa a evidențiat programul liturgic misionar de la această biserică, din prima duminică a Postului Mare, precum și activitățile social-filantropice în care sunt implicați credincioșii, în special tinerii parohiei, în timpul anului.

Patriarhul României a spus că mărturisirea adevărului și a frumuseților Ortodoxiei se îmbină cu filantropia și lucrarea socială a Bisericii în societate.

„Felicităm Parohia Icoanei în frunte cu părintele paroh Ioan Popescu. Dânsul a desfășurat aici o activitate misionară puternică, împreună cu vrednicul de pomenire părintele profesor Nicolae Necula, cu părintele Liviu Nechita și ceilalți slujitori. Remarcăm că, pe lângă multele pelerinaje pe ­care le-a făcut în Țara Sfântă, părintele paroh Ioan Popescu desfă­șoară și o lucrare social-filantropică. Acordă 40 de burse unor tineri cu situație financiară mai modestă, care sunt susținute de credincioși, oferă hrană oamenilor în vârstă care nu se pot deplasa, la ei acasă.

Importantă este nu numai mâncarea, ci și faptul că cineva îi vizitează, îi întâlnește, stă de vorbă cu ei, pentru că singurătatea este o mare problemă, mai ales astăzi, și de aceea Biserica se prelungește prin sfintele icoane în casele oamenilor, dar și prin filantropie, ajutorarea semenilor și multe alte activități care se desfășoară aici antrenând ­vârstnici și tineri”, a arătat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Bisericii Icoanei o cruce de binecuvântare cu icoane din email, lucrată în Atelierele Patriarhiei Române, tămâie din Oman și apariții recente la Editurile Patriarhiei Române. Credin­cioșii prezenți au primit în semn de binecuvântare Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.

De asemenea, părintele paroh Ioan Popescu a oferit în semn de mulțumire Patriarhului României o icoană pictată pe lemn și un buchet de flori.

 

 

Preasfințitul Părinte Timotei 
Prahoveanul a condus 
procesiunea „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”

În Duminica Ortodoxiei, numeroși credincioși din București au participat, la Biserica Icoanei, la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori, pe un podium amenajat lângă locașul de rugăciune. În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a evidențiat importanța Duminicii Ortodoxiei și a procesiunii organizate în această zi ca semn de mărturisire a dreptei credințe și a evidențierii cultului sfintelor icoane. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, în care a fost explicată importanța cinstirii icoanelor și prin care clerul și credincioșii au fost îndemnați să susțină lucrarea pastoral-misionară a Bisericii.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a condus procesiunea „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, care s-a desfășurat de la Biserica Icoanei până la Parcul „Grădina Icoanei”. În fruntea pelerinajului a fost purtată Icoana Maicii Domnului „Iordănița”, care a fost adusă pentru a doua oară în București din Ierusalim, precum și alte icoane de la bisericile din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală. Evenimentul s-a încheiat în Parcul „Grădina Icoanei”, unde Corul de cameră „Preludiu”, dirijat de Voicu Enăchescu, a susținut un concert de muzică bisericească ce a cuprins cântări specifice Postului Mare.

În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru clericii și credincioșii care participă în fiecare an la procesiunea „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”. De asemenea, ierarhul a evidențiat și prezența Icoanei Maicii Domnului „Iordănița” în Capitală. „Icoana Maicii Domnului, numită «Iordănița», a venit la București pentru a doua oară. Este un semn de binecuvântare pentru cetatea Bucureștilor, dar și pentru țara noastră. De aceea, îi mulțumim părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așe­zămin­­telor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan și reprezentantul Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, pentru osteneala unui astfel de demers, pentru călătorie și pentru rugăciunile pe care le face pentru noi în fiecare zi. De asemenea, se cuvine să mulțumim Parohiei Icoanei pentru organizarea unei astfel de sărbători și Primăriei Sectorului 2 Capitală, care a ajutat la buna desfă­șurare a acestui eveniment”, a precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La final, a fost săvârșită o slujbă care a cuprins rugăciunea de sfințire a icoanelor, iar slujitorii i-au binecuvântat pe credincioșii prezenți cu apă sfințită, precum și icoanele purtate de aceștia în procesiune, iar părintele protoiereu Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei, a mulțumit credincioșilor pentru prezența numeroasă la sfintele slujbe și la procesiunile care au avut loc la Biserica Icoanei cu prilejul Duminicii Ortodoxiei. De asemenea, a mulțumit tuturor organizatorilor pentru ajutorul și susținerea celei de-a 12-a ediții a manifestării religios-culturale „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns