Procesiune la Mănăstirea Sihăstria pentru izbăvirea de boală și secetă

În a treia zi de Paști, 21 aprilie 2020, obștea monahală a Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț a pornit în procesiune în jurul așe­zământului, înălțând ­rugăciuni pentru încetarea bolii și pentru alungarea secetei.

Călugării mănăstirii nemţene ­Sihăstria au mers luni, după săvârşirea Sfintei Liturghii, în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi s-au rugat pentru alungarea pandemiei, însănă­toșirea bolnavilor și aducere de ploaie peste ogoare.

„După ce am săvârșit Sfânta Liturghie, am făcut procesiunea în jurul mănăstirii cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului «Axionița». De obicei, se făceau astfel de procesiuni la vreme de secetă, unde se înălțau rugăciuni pentru ploaie și pentru izbăvirea de secetă. Am plecat cu icoana de la catedrala mănăstirii, am mers până la cimitir, la culturile agricole ale mănăstirii, la chilia părintelui Cleopa Ilie, la arhondaric, apoi la biserica veche și, la final, înapoi spre biserica mare. Am făcut șase opriri, unde am rostit rugăciuni atât pentru izbăvirea de noua boală, cât și pentru alungarea secetei. Să cerem ­ajutorul Bunului Dumnezeu și milostivirea Maicii Domnului pentru a trece cu bine peste aceste vremuri de încercare, să ieșim din această stare de mâhnire, să ne rugăm mai mult împreună, să ieșim din monotonia situației de față printr-o rugăciune mai intensă, cu mai multă nădejde”, a mărturisit părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria Neamț.

Această sfântă icoană a Maicii Domnului, numită „Axioniţa” sau „Axion Estin”, care înseamnă în greceşte „Cuvine-se cu adevărat”, se află în naosul bisericii vechi. A fost pictată la începutul secolului XX la Sfântul Munte Athos de către un călugăr român care s-a nevoit cu mult post şi rugăciune, respectând rânduiala de pictură tradiţională ortodoxă. În anul 1909, iero­schimonahul Ioanichie Moroi, primul egumen al Schitului Sihăstria, a îmbrăcat această icoană în argint. Arhimandritul Cleopa Ilie a fost martorul mai multor ­minuni săvârșite de sfânta icoană a Maicii Domnului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns