Procesiune cu moaștele Sfântului Iosif de la Partoş, la Craiova

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, marți, 12 noiembrie, Parohia Postelnicu Fir din Craiova a adus cinstire deosebită sfântului ocrotitor prin aducerea moaștelor Sfântului Iosif de la Partoș. Racla a fost întâmpinată în ajun. După procesiunea în jurul bisericii, sfintele moaște aduse de la Timișoara, alături de racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv (550-620), aflată în patrimoniul parohiei craiovene, au fost așezate spre cinstire de către credincioși.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, care a adus sfintele moaște ale ocrotitorului Banatului. La slujbă au participat colonelul Constantin Florea,
inspector-şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, și angajați ai acestei instituții, pentru că Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Par­toș este considerat ocrotitorul pompierilor.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul a prezentat câteva date biografice despre Sfântul Iosif de la Partoș. Ierarhul a arătat că sfântul, născut în anul 1568, a intrat în viața monahală din Sfântul Munte Athos, unde a petrecut cea mai mare parte a vieții. Între 1650 și 1653, Sfântul Iosif a fost Mitropolitul Banatului. A fost canonizat în 1956, stabilindu-se ca dată de cinstire ziua de 15 septembrie. De asemenea, Prea­sfinția Sa a prezentat și o mărturie a unei credincioase care a fost ajutată de Sfântul Iosif cel Nou, fiind vindecată de cancer.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu l-a pomenit și pe Sfântul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei: „Sfântul Ioan a împlinit porunca Domnului de a fi milostiv. Milostenia este o virtute pe care noi dorim să o împlinim. Milostenia nu înseamnă doar a da de pomană. Milostivirea înseamnă să fii îngăduitor, să fii iertător, să fii alături de cel în suferință, să te înduioșeze viața grea a celorlalți de lângă tine. Toate aceste calități le avea Sfântul Ioan”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns