În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, marți, 12 noiembrie, Parohia Postelnicu Fir din Craiova a adus cinstire deosebită sfântului ocrotitor prin aducerea moaștelor Sfântului Iosif de la Partoș. Racla a fost întâmpinată în ajun. După procesiunea în jurul bisericii, sfintele moaște aduse de la Timișoara, alături de racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv (550-620), aflată în patrimoniul parohiei craiovene, au fost așezate spre cinstire de către credincioși.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, care a adus sfintele moaște ale ocrotitorului Banatului. La slujbă au participat colonelul Constantin Florea,
inspector-şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, și angajați ai acestei instituții, pentru că Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Par­toș este considerat ocrotitorul pompierilor.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul a prezentat câteva date biografice despre Sfântul Iosif de la Partoș. Ierarhul a arătat că sfântul, născut în anul 1568, a intrat în viața monahală din Sfântul Munte Athos, unde a petrecut cea mai mare parte a vieții. Între 1650 și 1653, Sfântul Iosif a fost Mitropolitul Banatului. A fost canonizat în 1956, stabilindu-se ca dată de cinstire ziua de 15 septembrie. De asemenea, Prea­sfinția Sa a prezentat și o mărturie a unei credincioase care a fost ajutată de Sfântul Iosif cel Nou, fiind vindecată de cancer.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu l-a pomenit și pe Sfântul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei: „Sfântul Ioan a împlinit porunca Domnului de a fi milostiv. Milostenia este o virtute pe care noi dorim să o împlinim. Milostenia nu înseamnă doar a da de pomană. Milostivirea înseamnă să fii îngăduitor, să fii iertător, să fii alături de cel în suferință, să te înduioșeze viața grea a celorlalți de lângă tine. Toate aceste calități le avea Sfântul Ioan”.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter