Primul simpozion al bibliștilor din România

Profesori, conferențiari, lectori și asistenți ai disciplinelor Vechiul Testament și Noul Testament, de la aproape toate facultățile de teologie din țară, au participat în perioada 11-12 noiembrie 2016 la primul simpozion al bibliștilor ortodocși din România. Evenimentul s-a desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Prima zi a simpozionului bibliștilor ortodocși din România a fost dedicată sesiunilor de prezentare a referatelor despre reperele hermeneuticii biblice ortodoxe de către profesorii și con­ferențiarii de teologie biblică din țară. În cadrul celei de-a doua sesiuni a primei zile, a avut loc și o ședință dedicată înființării Societății Bibliștilor Ortodocși Români (SBOR), statutul acestei societăți, membrii și condițiile de desfășurare. „Constituirea unei asemenea societăți este un lucru foarte necesar, pentru că avem proiecte, ezitări și căutări pe care le putem mult mai bine rezolva împreună.

Am avut o discuție cu caracter general despre principiile și părțile pe care trebuie să le cuprindă statutul și dorim ca această societate să funcționeze cu aprobarea Sfântului Sinod, ca să fie un organism la dispoziția Bisericii pentru promovarea vieții ortodoxe, care își are sursa și învățătura în Sfânta Scriptură”, a precizat pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Ideea înființării unei astfel de societăți este din anul 1912, inițiator fiind profesorul Nicolae Bălan de la Institutul Teologic Pedagogic din Sibiu, mai târziu Mitropolit al Ardealului. Însă, din cauza vicisitudinilor istorice, această societate nu a mai fost înființată.

În a doua zi, 12 noiembrie, lucrările simpozionului au continuat cu sesiunile de prezentare ale lectorilor și asistenților bibliști din țară. Societatea Bibliștilor Ortodocși Români va avea o revistă și un site pentru promovarea obiectivelor.

Viitoarea întâlnire va avea loc la Mănăstirea Nicula în primăvara anului 2017. Simpozionul a fost organizat de pr. lect. dr. Marian Vild (prodecan), pr. asist. univ. dr. Cosmin Pricop și diac. lect. dr. Alexandru Mihăilă, toți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns