Prima sinaxă a stareților și starețelor din eparhiile Mitropoliei Ardealului

La Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului, județul Harghita, a avut loc marți, 10 septembrie, prima sinaxă a exarhilor, stareților și starețelor așezămintelor monahale din cele cinci eparhii ale Mitropoliei Ardealului. Lucrările au fost prezidate de Înalt­preasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

 

La sinaxă au fost prezenți și episcopii sufragani Mitropoliei Ardealului: Înalt­prea­sfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Prea­sfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. De asemenea, a fost prezent și Prea­sfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Sinaxa a avut teme de discuție actuale pentru viața monahală din Mitropolia Ardealului și pentru misiunea la care sunt che­mați monahii și monahiile din cele cinci eparhii. Stareții și starețele prezenți la sinaxă au avut posibilitatea să se roage împreună la Sfânta Liturghie, iar apoi să participe la discuțiile din cadrul întâlnirii.

În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit Laurențiu a vorbit monahilor prezenți despre vocația aparte de care se bucură viețuitorii așe­zămintelor monahale și despre misiunea lor de a fi duhovnici și îndrumători spirituali pentru oamenii care vin să se roage în mănăstirile și schiturile din Mitropolia Ardealului.

„Monahii și monahiile sunt ostași în oastea lui Hristos și de aceea poartă acest costum militar-spiritual, dar mai ales poartă o vocație specială. Am dorit ca de la sinaxele făcute de fiecare în eparhiile noastre să facem și o sinaxă pe Mitropolia Ardealului, pentru că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să se facă aceste întâlniri și pe mitropolii.

Mitropolia este o unitate spirituală și administrativă în care legătura dintre ierarhi se face mult mai bine decât la întâlnirile la Sfântul Sinod și am dori ca în misiunea noastră să ne fiți alături. Bogăția unei eparhii constă în numărul de mănăstiri și mai ales în valoarea vocațională. Avem nădejdea că Dumnezeu și Maica Domnului, care ocrotește toate mănăstirile noastre, vor rândui să vină la mănăstirile noastre oameni care simt această vocație. Ne dorim ca toți să fim într-o unitate de rugăciune”, a subliniat ierarhul.

În cadrul sinaxei au fost discutate și problemele cu care se confruntă exarhatele eparhiale, mănăstirile și schiturile din eparhiile Mitropoliei Ardealului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns