Prima Sfântă Liturghie în localitatea bavareză Bernau am Chiemsee

În Duminica a 32-a după Rusalii, când au fost pomeniţi şi Sfinţii Trei Ierarhi, credincioşii români din localitățile bavareze situate pe malul vestic al lacului Chiem (Bernau, Prien, Aschau), dar şi din oraşul Mün­chen, au participat cu bucurie duhovnicească la prima Sfântă Liturghie săvârşită în limba română în localitatea Bernau am Chiemsee. Sfânta slujbă a fost oficiată de părintele protopop Alexandru Nan, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim, în biserica romano-catolică „Sfântul Laurenţiu”, pusă la dispoziţie comunităţii ortodoxe româneşti prin bunăvoința reprezentanților Arhi­episcopiei Catolice de München și Freising și a conducerii locale. La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, părintele Alexandru le-a vorbit celor prezenți despre exemplul convertirii lui Zaheu, pe care l-a prezentat ca fiind „unul dintre cele mai cutremurătoare, mai înalte și mai sincere dintre cele pe care ni le oferă paginile Sfintei Scripturi”. Totodată, părintele slujitor le-a explicat celor pre­zenți cum s-a ajuns la cinstirea comună a celor trei mari ierarhi, la data de 30 ianuarie a fiecărui an.

La sfârșitul slujbei, toți credin­cioșii prezenți au primit în dar o carte de rugăciune apărută la Editurile Patriarhiei Române. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Armonia” a Parohiei „Naşterea Domnului” din München.

Începutul slujirii Sfintei Liturghii în localitatea bavareză arată do­rința permanentă a Înaltpreasfin­țitului Părinte Mitropolit Serafim de intensificare a activităţii pastoral-misionare pe teritoriul Germaniei și în celelalte țări care se află sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, prin identificarea unor noi locuri de slujire și înfiin­țarea de noi parohii, în conformitate cu nevoile spirituale ale comunităţilor de români care locuiesc în aceste teritorii. Acest îndemn este reluat constant la adunările eparhiale și la toate ședințele administerative ale celor şase protopopiate.