Prim-ministrul Georgiei la Mănăstirea Antim

Prim-ministrul Georgiei, domnul Giorgi Kvirikashvili, a vizitat joi, 27 aprilie, Mănăstirea Antim, ctitorie a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, originar din Georgia.

 

În cadrul vizitei oficiale în România, în perioada 26-27 aprilie, a prim-ministrului georgian, domnul Giorgi Kvirikashvili, a fost inclusă și Mănăstirea Antim din București, ctitorie a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a fost geor­gian. La Mănăstirea Antim, prim-ministrul Georgiei și delegația însoțitoare au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu viețuitori din obștea mănăstirii. În continuare, starețul Mănăstirii Antim, părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu, a prezentat aspecte din istoria ansamblului mănăstiresc, dar și detalii ale picturii murale, ale icoanelor pe lemn și în mozaic, ale sculpturii și altor lucrări realizate de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul sau sub permanenta sa grijă.

După această scurtă prezentare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a adresat un cuvânt de bun venit. „Vă mulțumim pentru onoarea pe care ne-o faceți prin vizita dumneavoastră la Mănăstirea Antim și vă transmitem un cuvânt de bun venit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm această vizită a dumneavoastră, ca șef al Guvernului georgian, o binecuvântare de la Dumnezeu după ce pe parcursul anului 2016 l-am comemorat prin congrese, ceremonii bisericești, simpozioane, tipărituri și expoziții pe marele nostru Mitropolit și Martir Antim Ivireanul, care unește cele două popoare. Am urmărit momentele importante ale vizitei dumneavoastră la București, dar noi considerăm că sanctuarul care exprimă prietenia și frățietatea dintre poporul georgian și cel român este această mănăstire, ctitoria unui georgian, în care și-au găsit vreme de mai bine de trei secole liniștea sufletească și bucuria românii din Ţara Românească și nu numai. Mai mulți dintre cei care suntem prezenți aici am avut binecuvântarea în toamna anului trecut să facem un pelerinaj în Georgia, pe urmele Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, această vizită fiind posibilă datorită implicării cu multă dragoste a Excelenței Sale, domnul Giorgadze Ilia, ambasadorul Georgiei la București, care s-a preocupat îndeaproape de detaliile vizitei noastre în Georgia și care ne-a însoțit pe aproape tot parcursul ei, așa cum a făcut-o anterior cu un alt grup de pelerini români”, a spus PS Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul.

La finalul cuvântului de bun venit, Preasfinția Sa a dăruit prim-ministrului Giorgi Kviri­kashvili o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, realizată de unul dintre viețuitorii Mănăstirii Antim.

Vizita delegației georgiene a continuat în Biblioteca Sfântului Sinod, unde arhim. Policarp Chițulescu, directorul bibliotecii, a prezentat membrilor delegației oficiale manuscrise și tipărituri originale ale Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, subliniindu-se rolul important al sfântului ierarh geor­gian în dezvoltarea limbii și culturii române, dar și în întărirea credinței ortodoxe atât în Ţările Române, cât și în Georgia și alte popoare creștin-ortodoxe, aflate sub stăpânire otomană.

La vizita oficială de la Mănăstirea Antim au participat mai mulți delegați oficiali români și georgieni, între care și Excelența Sa, Radu Liviu Horumbă, Ambasador Extraordinar și Pleni­potențiar al României în Georgia. Vizita delegației georgiene în România a fost prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Georgia și România.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns