Președintele Republicii Croația în vizită la Patriarhia Română

Marți, 3 octombrie 2017, la Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit pe Excelența Sa doamna Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Republicii Croația, cu prilejul vizitei oficiale efectuate în România. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit cu bucurie vizita Excelenței Sale și și-a exprimat speranța că aceasta va contribui la intensificarea bunelor relații existente între România și Croația – două state membre ale Uniunii Europene, care au trecut printr-o experiență istorică similară, sub regimul comunist, în a doua jumătate a secolului XX.

 

Pe parcursul întrevederii, Patriarhul României a mulțumit pentru sprijinul acordat prin oferirea de către Biserica Romano-Catolică a Capelei Sfântul Ioan Botezătorul din Zagreb, astfel încât, la sărbătoarea Învierii Domnului din acest an, 2017, credincioșii ortodocși români din capitala Croației au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie în limba română.

Excelența Sa doamna Kolinda Grabar-Kitarović a mulțumit pentru primire și a apreciat atât bunele relații tradiționale existente între România și Croația, cât și importanța misiunii Bisericilor din cele două țări în păstrarea și promovarea valorilor creștine în societatea europeană actuală. În acest context, doamna președintă a transmis Patriarhului României salutul cordial din partea Eminenței Sale Cardinalul Josip Bozanić, Arhiepiscop de Zagreb. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat diferite aspecte ale misiunii actuale a Bisericii Ortodoxe Române și a subliniat că una dintre prioritățile actuale ale Bisericii Ortodoxe Române o reprezintă intensificarea operei sociale și identificarea de soluții pastoral-misionare adecvate în noul context european, mai ales în fața provocărilor generate de fenomenul migrației. Totodată, Preafericirea Sa a menționat că, prin acțiuni comune, schimburile spirituale și culturale dintre cele două popoare se pot intensifica și dezvolta, astfel încât cele două popoare să se cunoască mai bine.

Astfel, prin intermediul Agenției de Pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române, credincioșii ortodocși români pot merge în pelerinaje la diverse locuri istorice și sfinte din Croația și, în același timp, pelerinii croați pot vizita sfintele mănăstiri și biserici din România. În timpul întrevederii, Patriarhul României a evidențiat dialogul rodnic în cadrul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, prin adoptarea de puncte de vedere comune și cooperare practică în fața provocărilor actuale din societatea românească, în special prin efectele secularizării.

 

 

Mesaj de mulţumire

La întoarcerea în Croația, Excelența Sa doamna Kolinda Grabar-Kitarović a transmis Patriarhului României următorul mesaj:

Preafericirea Voastră,

A fost o mare bucurie să vă întâlnesc și apreciez sincer eforturile Voastre pentru dialog și cooperare în spiritul consolidării forțelor care ne vor ajuta la încheierea conflictelor, persecutării credincioșilor și intoleranței dintre oameni.

Comunitățile religioase sunt parteneri ai autorităților civile și politice de stat în consolidarea valorilor sociale pozitive ale lumii contemporane, expusă consecințelor devastatoare ale războiului și migrației.

Aș dori să vă mulțumesc pentru ospitalitatea arătată mie și delegației mele cu ocazia vizitei oficiale în România. Vă doresc toate cele bune în lucrarea Voastră pentru bunăstarea credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române și a fiecărei persoane și pentru întărirea valorilor spirituale universale în lume.

 

Cu respect,

Kolinda Grabar-Kitarović

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns