Premiul „Abatele Emmanuel-Heufelder” pe 2016, înmânat Comunității monastice din Bose

Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, Abația benedictină din Niederaltaich (Germania) a conferit Premiul „Abatele Emmanuel-Heufelder” Comunității monastice din Bose (Italia). La eveniment a participat și pr. prot. Alexandru Nan, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolit ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Prin această conferire a premiului a fost apreciat angajamentul ecumenic al Comunității monastice de la Bose, condusă de către Priorul Enzo Bianchi, și în special eforturile făcute pentru apropierea Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe.

După ce a fost oficiată slujba Parastasului pentru fostul abate al Mănăstirii Niederaltaich, Emmanuel-Heufelder (1898-1982), cel care a dat mănăstirii benedictine o orientare ecumenică și din timpul căruia se oficiază în mănăstire toate slujbele și în ritul bizantin, într-un cadru academic premiul a fost înmânat priorului Enzo Bianchi, de către actualul abate al Mănăstirii Niederaltaich, Dr. Marianus. Laudatio a fost rostit de către Episcopul sârb pentru Austria, Elveția, Italia și Malta, Preasfin­țitul Părinte Andrej, care, refe­rindu-se, printre altele, la Comunitatea de la Bose, a numit-o „vin nou în vase noi”. După ce a mulțumit pentru primirea premiului, priorul Enzo Biachi a susținut o conferință cu titlul: „Monahismul și dialogul ecumenic”. Ideea principală a referatului a fost aceea că adevărata unitate a Bisericilor se realizează, în primul rând, în viața spirituală a clericilor și credincioșilor și-n sângele martirilor diferitelor Biserici. În concepția lui Enzo Bianchi, sfinți precum Serafim de Sarov sau Francisc de Asissi au realizat deja unitatea Bisericilor.

La această manifestare, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale și de Nord a fost reprezentată de către pr. drd. Alexandru Nan, protopop al Bavariei.

Premiul a fost conferit și Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1998. Mitropolitul de atunci al Moldovei și Bucovinei a primit acest premiu alături de Episcopul romano-catolic de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, pentru angajament ecumenic.

De asemenea, printre personalitățile care au primit acest premiu în decursul anilor, se numără fostul Mitropolit al Elveției Damaskinos Papandreou, fosta profesoară de la Erlangen, dr. Fairy von Lilienfeld, prof. em. Grigorios Larentzakis de la Graz și pr. prof. dr. Viorel Ioniță.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns