Premierea câștigătorlor celei de-a X-a ediții a Concursului „Icoana ortodoxă – lumina credinței”

În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei au avut loc miercuri, 1 septembrie 2021, premierea câștigătorilor și vernisajul expoziției Concursului național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, aflat la a X-a ediție. La eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, preoți consilieri din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale, membrii juriului, precum și câștigătorii concursului. Concursul a fost organizat de sectoarele cultură și patrimoniu religios și teologic-educațional ale Patriarhiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

 

Concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” din acest an, aflat la ediție aniversară, se înscrie între manifestările dedicate anului 2021, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; ­valoarea culturală a cimitirelor”.

În cadrul celei de-a X-a ediții a concursului de creație, care a cuprins secțiunile Icoană pe lemn, Pomelnic pe lemn și Proiect pentru cruce funerară, s-au înscris 24 de participanți. Prin cele trei secțiuni au fost readuse în atenția publicului teme referitoare la iconografia sfinților români care au avut misiune creștină în diasporă, precum și impor­tanța pomelnicului de ctitorie și a crucii funerare în tradiția vie a Bisericii ­Ortodoxe Române.

Evenimentul din Sala „Europa Chris­tiana” a fost moderat de Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului cultură și patrimoniu religios, care a prezentat și catalogul expoziției. În deschiderea momentului festiv, conf. dr. Paulina Popoiu, manager general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București, instituție parteneră a Patriarhiei Române în organizarea concursului, a adresat un cuvânt în care a evidențiat rolul Bisericii Ortodoxe Române în pastorația românilor din afara granițelor României și păstrarea legăturii și comuniunii cu aceștia.

În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la catalogul expoziției „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a X-a, intitulat „Iconari continuând tradiția liturgică a Bisericii”.

La final, părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, a anunțat câștigătorii concursului de anul acesta, care au primit diplome, premii în bani și catalogul expoziției. La secțiunea A – Icoană pe lemn, premiul I a fost câştigat de Marian Mircia (Brăila, punctaj 9,80), premiul al II-lea i-a revenit lui Andrei Cozma (Neamţ, 9,73), iar pe locul III s-a clasat Claudiu Avădanei (Galaţi, 9,20). La secţiunea B – Pomelnic pe lemn, premiul I a fost câştigat de Georgiana Cimpoeru (Dolj, 9,40); premiul al II-lea, de Robert Constantin Arbore (Botoşani, 9,20); premiul al III-lea, de Florentin Stoian (Brăila, 9,03). Secţiunea C – Proiect pentru cruce funerară a avut următorii câştigători: premiul I – Vlad Munteanu (Bucureşti, 9,56); premiul al II-lea – Raluca Crăciun (Bucureşti, 9,46); premiul al III-lea – Constantin Mandici (Suceava, 9,00).

Expoziția a rămas deschisă la Palatul Patriarhiei până în data de 10 septembrie, iar apoi lucrările au fost prezentate în cadrul unei expoziţii similare, în perioada 14 septembrie – 31 octombrie 2021, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.