Prelegeri pe tema presei bisericeşti la Arad

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad, în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului, a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, marţi, 28 aprilie 2015, Simpozionul naţional „Relevanţa presei bisericeşti în dinamica pastoral‑misionară a parohiei“, prilejuit de împlinirea a 15 ani de la reapariţia publicaţiei pastoral‑misionare „Calea Mântuirii“.

Programul a debutat cu o slujbă de Te Deum în capela facultăţii, în prezenţa chiriarhului locului, după care a urmat deschiderea festivă a lucrărilor în Aula Magna a Facultăţii de Teologie.

IPS Arhiepiscop Timotei a adresat un cuvânt de felicitare, rememorând câteva dintre reperele contextului istoric în care a apărut publicaţia „Calea Mântuirii“. Din partea Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad au prezentat mesaje de salut şi felicitare prof. Ramona Lile, rectorul universităţii, şi pr. prof. Cristinel Ioja, preşedintele Senatului universitar.

Părintele diacon Gheorghe‑Cristian Popa a transmis, din partea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, felicitări Facultăţii de Teologie arădene pentru misiunea desfăşurată prin publicaţia „Calea Mântuirii“ şi pentru intensificarea în mediul universitar a preocupărilor privind aprofundarea şi îmbunătăţirea continuă a comunicării mediatice eclesiale.

În cadrul simpozionului, pe parcursul a trei sesiuni, au prezentat referate: pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad; diac. Gheorghe‑Cristian Popa, editor‑coordonator actualitate religioasă – „Ziarul Lumina“; Silviu Dascălu, editor‑coordonator ediţii regionale – „Ziarul Lumina“; pr. Marius Florescu, redactor‑şef al revistei „Învierea“ – Arhiepiscopia Timişoarei; arhim. conf. dr. Teofan Mada, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad; pr. prof. dr. Mihai Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti; pr. dr. Florin‑Cătălin Ghiţ, redactor‑şef al revistei „Tabor“ din Cluj. Au mai susţinut referate şi alţi reprezentanţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

După dezbaterile libere care au urmat prezentărilor referatelor s-a organizat o masă rotundă sub genericul „Relevanţa presei bisericeşti în dinamica pastoral‑misionară a parohiei“. În cadrul discuţiilor, s‑a accentuat necesitatea adecvării conţinutului editorial la nivelul de înţelegere al credincioşilor şi a unei deschideri mai mari către subiectele de actualitate presante din societate.

Părintele profesor Ioan Tulcan a mulţumit invitaţilor şi colaboratorilor pentru reuşita acestui simpozion, prin care se face un schimb de experienţă sau de bune practici, benefic pentru îmbunătăţirea activităţii şi misiunii publicaţiilor bisericeşti.

La final, IPS Arhiepiscop Timotei i‑a binecuvântat şi i‑a felicitat pe toţi cei prezenţi pentru buna desfăşurare a întâlnirii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns