Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor
Duminică, 7 martie, a avut loc hirotonia întru arhiereu a părintelui arhimandrit Nichifor Horia. Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care va purta de acum înainte titulatura „Botoșăneanul”, a fost ales în această demnitate de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 25 februarie 2021.
Rânduiala de anunţare şi chemare la treapta arhieriei a părintelui arhimandrit Nichifor Horia a fost săvârşită sâmbătă, 6 martie, în Catedrala Mitropolitană, după slujba Vecerniei unită cu Litia.
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, a avut loc slujba de hirotonie a noului ierarh. A fost prima hirotonie de Episcop în Catedrala Mitropolitană din Iași după 30 de ani, ultima fiind cea a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, la 25 martie 1991.
Conform rânduielii din Arhieraticon, imediat după slujba Utreniei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un sobor de ierarhi, a săvârşit în Catedrala Mitropolitană rânduiala examinării şi desemnării ipopsifiului Nichifor Horia la treapta arhieriei. Împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au fost prezenți toți ierarhii din Moldova de o parte și de alta a Prutului, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor; Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor; Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului; Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor; Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți; Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; și Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După cântarea „Sfinte Dumnezeule” din cadrul Sfintei Liturghii arhierești, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu ceilalți ierarhi, a săvârşit Sfânta Taină a hirotoniei întru arhiereu pentru ipopsifiul Nichifor. După hirotonie, în faţa uşilor împărăteşti, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei l-a prezentat poporului pe noul Episcop-vicar eparhial, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, căruia i-au fost oferite veşmintele şi însemnele arhiereşti: sacosul, omoforul, crucea pectorală, engolpionul şi mitra.
La finalul Liturghiei, în cadrul ceremoniei de întronizare, actul patriarhal de confirmare a alegerii noului Episcop de către Sfântul Sinod, act semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost lecturat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan l-a îmbrăcat cu mantia arhierească pe Preasfinţitul Părinte Nichifor şi i-a înmânat cârja arhierească, precum și crucea de binecuvântare din partea Părintelui Patriarh, după care noul arhiereu a fost condus spre scaunul episcopal.
„Am încercat să aşez în faţa Preasfinţiei Voastre chipul arhiereului spre care să tindeţi. Nu vă va fi uşor. Greutăţile cu care ne confruntăm noi, arhiereii de faţă, de mulţi ani, vor fi prezente şi în crucea vieţii Preasfinţiei Voastre”, a spus Părintele Mitropolit Teofan în cuvântul rostit cu acest prilej.
În mesajul adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul şi-a exprimat încrederea în ajutorul Preasfintei Treimi, cerând mijlocirea și ajutorul Maicii Domnului, al Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, al Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, și al Sfântului Ierarh Iosif Naniescu, Mitropolit al Moldovei, icoană și pildă de vrednic ierarh și filantrop creștin. „Cuvânt de mulțumire se cuvine să adresez în mod deosebit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru încrederea și susținerea acordată, precum și tuturor membrilor Sfântului Sinod”. Noul Episcop-vicar s-a adresat și clericilor din eparhie, spunându-le că „vom fi împreună îndeosebi în slujirea Sfintei Liturghii pentru a împărtăși bucuriile și necazurile, păstrând dreptarul Sfintei Evanghelii pe care datori suntem a-l propovădui și împlini”, iar credincioșilor le-a mulțumit pentru prezență și i-a rugat să îl poarte în rugăciuni.