Preasfinţitul Andrei, noul Episcop al românilor ortodocşi din Covasna şi Harghita

Duminică, 15 februarie, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor centrale şi judeţene, a consilierilor eparhiali şi a protopopilor, a numeroşi preoţi din Episcopia Covasnei şi Harghitei, dar şi a multor preoţi şi credincioşi din Arhiepiscopia Sibiului, a avut loc ceremonia de întronizare a Preasfinţitului Andrei, noul Episcop al românilor ortodocşi din Covasna şi Harghita.

Alegerea noului Episcop alEpiscopiei Covasnei

Şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea noului Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei a avut loc joi, 5 februarie. Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. Candidaţii desemnaţi, în ziua de 23 ianuarie 2015, de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în consultare cu Adunarea eparhială a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, au fost Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

2PS Părinte Andrei –date biografice

Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul s-a născut la 22 noiembrie 1967, în localitatea Cheţani, judeţul Mureş. A urmat şcoala generală în anii 1974-1982, în localitatea natală, iar între anii 1982 şi 1986, Liceul Industrial din oraşul Iernut, judeţul Mureş. Între anii 1996 şi 2000, a urmat
cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, iar între 2002 şi 2005, a urmat
cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aristotel“ din Salonic, Grecia. În prezent, urmează cursurile Şcolii doctorale a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu.

A intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Topliţa, judeţul Harghita, în data de 8 septembrie 1988. La vârsta de 23 de ani, în 19 iulie 1990, a fost tuns în monahism cu numele Andrei. În data de 20 iulie 1990, a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Topliţa. La 21 noiembrie 1990, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Topliţa, iar la 29 noiembrie 1990, a fost hirotesit duhovnic. La 10 august 1995, este numit stareţ al Mănăstirii Făgeţel. La 29 august 1999, este hirotesit protosinghel, iar la 29 august 2006, este hirotesit arhimandrit. La 1 octombrie 2005, a fost numit exarh al mănăstirilor din Episcopia
Covasnei şi Harghitei, iar la 9 iulie 2008, a fost ales de către Sfântul Sinod în postul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titulatura „Făgărăşeanul“, fiind hirotonit întru arhiereu la praznicul Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august 2008, la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.

Ceremonia de întronizare

Soborul de arhierei care a liturghisit în Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae din Miercurea Ciuc în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi a fost format din Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului,
Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Andrei, Episcopul ales al Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

După Sfânta Liturghie, PS Visarion a citit Gramata Mitropolitană de întronizare a episcopului ales pentru Covasna şi Harghita, iar mai apoi IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat ceremonia prin care PS Episcop Andrei a primit însemnele episcopale şi a fost aşezat în scaunul arhieresc din Catedrala Episcopală.

IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat în cuvântul de binecuvântare de la acest moment chemarea misionară a noului Episcop din Covasna şi Harghita.

„Am considerat că ucenicul Înalt-preasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan, care a lucrat timp de şapte ani la noi ca Episcop-vicar, împlinindu-şi întru toate îndatoririle sale, este destul de matur, de responsabil şi învrednicit de Dumnezeu să conducă această eparhie deosebită, misionară“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost citit de Preasfinţitul Varlaam, Episcop-vicar patriarhal. Au urmat mesajele de felicitare şi de încurajare din partea IPS Mitropolit Andrei, din partea preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, transmis prin consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, din partea secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, care a transmis şi mesajul premierului Victor Ponta, iar în cele din urmă, PS Episcop Andrei a rostit cuvântul de binecuvântare şi de mulţumire.

„În aceste momente îmi îndrept gândul către slujitorii Sfintelor Altare, străjerii credinţei şi apărătorii idealurilor duhovniceşti, cei care oriunde au slujit, ca purtători de har, au devenit modele de viaţă pentru păstoriţii lor. Preacucernicului cler, dedicat sfintei misiuni, trudind cu timp şi fără  timp în aria Sfintei Biserici, aduc binecuvântarea şi susţinerea mea. Cinstesc şi respect preoţii care sunt inspiraţi de idealurile misionare şi mă înclin în faţa lucrării nezgomotoase şi de multe ori neştiute şi necunoscute“, a spus Preasfinţitul Părinte Andrei.

Nu în cele din urmă, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Covasnei şi Harghitei Teodor Bijec a citit cuvântul de bun venit din partea administraţiei eparhiale şi a tuturor clericilor şi credincioşilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei.

La final, noul episcop întronizat a fost prezentat mulţimilor de credincioşi pe treptele din faţa Catedralei Episcopale, iar cei prezenţi au primit binecuvântarea celui care le este de acum înainte arhiereu şi păstor de suflete.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns