Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat promoţia 2019 a Facultăţii de Teologie din Bucureşti

Promoția 2019 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a depus luni, 24 iunie, jurământul de credință în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de încurajare, în care a subliniat că adevăratul teolog nu este acela care şi-a însuşit anumite cunoştinţe teologice, ci acela care cultivă o relaţie specială cu Hristos, Cel care cheamă la o misiune sfântă.

Momentul solemn din Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a fost precedat de Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, de un sobor de slujitori condus de pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

În cadrul evenimentului festiv de la Palatul Patriarhiei, pr. decan Ioan Moldoveanu i-a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă arătată față de studenți, masteranzi și cadre didactice. Părintele decan a precizat că depunerea jurământului absolvenţilor de teologie a avut loc într-o zi specială, Naşterea Sfântului Proroc Ioan
Botezătorul, acesta fiind un model de apostolat pentru teologi.

„Terminarea Facultăţii de Teologie este ca o plecare de acasă, o plecare în lume şi spre lume. Depunerea jurământului este începutul unei trimiteri în lume, cum s-a întâmplat oarecând cu Apostolii. Unii veţi continua studiile de teologie, alţii veţi sluji la Altar, alţii vă veţi angaja în diverse medii sociale, veţi deveni dascăli, iar alţii, chiar cu altă pregătire, pe lângă cea teologică căpătată, sperăm că veţi pleca edificaţi în drumul pe care l-aţi căutat, că veţi sluji lui Dumnezeu în mediul dumneavoastră de lucru”, a spus pr. decan Ioan Moldoveanu.

Absolvenții programelor de licență și de masterat au depus jurământul făgăduind în fața lui Dumnezeu că în toată viața vor păzi și vor propovădui învățătura Sfintei noastre Biserici, așa cum s-a descoperit de către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cum s-a propovăduit și s-a predat de către Sfinții Apostoli și de către Sfinții Părinți, așa cum se păstrează și se propovăduiește de Sfânta Biserică, vor păstra și vor apăra bunul nume al acestei instituții de înaltă cultură teologică, vor respecta legiuirile bisericești și vor rămâne în ascultare canonică față de ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Așa cum este tradiția, teologul Cristian Necula, reprezentantul absolvenţilor promoţiei 2019, a rostit câteva cuvinte în numele colegilor săi.

Cu această ocazie, Întâistătătorul Bisericii noastre a adresat absolvenţilor un cuvânt de binecuvântare şi încurajare. „În planul lui Dumnezeu, fiecare om are o misiune, o vocaţie, o chemare. Totul depinde de noi dacă o descoperim şi dacă o cultivăm. În general, într-o lume secularizată se gândeşte că rostul vieţii este doar să trăim fericiţi aici pe pământ, comozi, cu o anumită bună­stare, iar oamenii nu realizează că scopul vieţii pământeşti nu este doar fericirea pământească. Scopul vieţii pământeşti este pregătirea pentru viaţa veşnică. Sfântul Ioan Gură de Aur, în Comentarii la Evanghelia după Matei spune aşa: «Ce folos de viaţa aceasta trecătoare, dacă în ea nu ne pregătim pentru viaţa netrecătoare?» Aici este laboratorul pregătirii pentru înviere, pentru bucuria vieţii veşnice (…).
Dumneavoastră sunteţi o bucurie pentru părinţii care v-au născut şi v-au crescut, dar şi o bucurie, o lumină şi o speranţă pentru Biserică, pentru părinţii duhovniceşti care v-au format”, a reliefat Patriarhul României.

Toţi absolvenţii au primit din partea Preafericirii Sale albumul „100 de lumini din timpul edificării Catedralei Naţionale”, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române în trei limbi: română, engleză şi greacă.

În vara anului 2019, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut 181 de licențiați și 114 absolvenți ai programelor de masterat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns