Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în zilele de 6 şi 7 noiembrie în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. În prima zi a vizitei, Întâistătătorul Bisericii noastre a sfinţit Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuţi, județul Suceava, iar în a doua zi a târnosit biserica Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în biserică“ din Rădăuţi.

 

Centru pentru copii, sfinţit de Patriarhul României

Patriarhul României a fost întâmpinat în după-amiaza zilei de vineri, 6 noiembrie, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din incinta Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuţi, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinți­tul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, dar și de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, stareţi, stareţe, monahi, monahii, preoţi şi numeroşi credincioşi de la mănăstirile şi parohiile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După săvârşirea slujbei de Polihroniu, IPS Arhiepiscop Pimen, chiriarhul locului, a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un cuvânt de bun venit şi a prezentat pe scurt aşezământul de copii, construit la iniţiativa arhimandritului Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, care oferă, încă din luna septembrie a anului 2011, copiilor orfani, lipsiţi de mijloace de existenţă şi celor din familii dezorganizate găzduire, îngrijire şi educaţie. Preaferi­cirea Sa a mulţumit pentru frumoasa primire, a apreciat şi a felicitat modul de organizare a aşezământului, datorită construirii în jurul bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“ a 11 vile de tip familial, dar şi a alte 12 clădiri, cum sunt cantina, sediul administrativ şi alte anexe.

„Este o mare binecuvântare să vedem un așezământ pentru copii atât de frumos, atât de bine organizat. Este cel mai bine organizat şi cel mai frumos din întreaga Românie. De aceea, am venit cu bucurie aici, cunoscând lucrarea părintelui stareţ Iustin şi cunoscând şi dărnicia multor oameni care au ajutat, fiindcă, foarte adesea, este mai uşor să înfiinţezi o instituţie decât să o menţii. Menţinerea unor instituţii importante presupune o grijă deosebită şi, în acelaşi timp, eforturi deosebite mai ales dacă dorim ca instituţiile înfiinţate să fie la înălţime din punctul de vedere al vieţii spirituale, al vieţii materiale şi mai ales din punctul de vedere al educaţiei“, a precizat Părintele Patriarh Daniel.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba de sfinţire a vilelor aşezământului şi a explicat importanţa unui asemenea aşezământ pentru copii, care este „o adevărată mândrie a bucovinenilor, model pentru întreaga ţară“, fiindcă, prin viaţa duhovnicească intensă şi educaţia aleasă, prin unirea credinţei şi culturii, „ridicăm o generaţie cu demnitate, cu oameni harnici şi darnici, respectuoşi faţă de contemporanii şi înaintaşii lor“.

În semn de preţuire şi binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit părintelui stareţ Iustin Dragomir o cruce de binecuvântare, pentru biserica aşezământului cărţi liturgice şi de învăţătură creştin-ortodoxă, pentru aşezământ o icoană a Maicii Domnului, iar celor prezenţi iconiţe ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuţi.

Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuţi funcţionează în urma unui protocol încheiat între Mănăstirea Bogdana şi Consiliul Judeţean Suceava. De serviciile aşezământului beneficiază 163 de copii, dintre care o parte sunt studenţi, dar sumele alocate de ambele instituţii nu acoperă cheltuielile aşezământului, mai ales în timpul sezonu­lui rece. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit din partea Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor un ajutor financiar pentru ca aşezământul să poată achita cele necesare în perioada sezonului rece şi a oferit copilaşilor din cadrul aşezământului daruri, constând în haine, jucării şi dulciuri.

 

Un nou aşezământ
monahal în Rădăuți

Sâmbătă, 7 noiembrie, în pofida vremii foarte reci, sute de credincioşi bucovineni au venit împreună cu copiii şi nepoţii lor la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în biserică“ din Rădăuţi pentru a participa la slujba de târnosire a bisericii mănăstirii. Slujba de târnosire a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de șapte ierarhi: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanu­lui şi Bacăului, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. După stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu Sfântul Mir a bisericii cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în biserică“, Patriarhul României, împreună cu soborul ierarhilor, înconjuraţi de numeroşi preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în incinta mănăstirii.

După rostirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că, în biserică, sufletul omorât de păcat înviază şi se pregăteşte pentru învierea cea de obşte. De aceea, o biserică târnosită este, după cum ne învaţă Sfântul Maxim Mărturisitorul, „laboratorul învierii“. „Astăzi am simţit că cerul s-a coborât spre noi prin sfinţii rugători, ca pe noi să ne înalţe la ceruri, și Sfânta Treime ne primeşte în iubirea Sa pentru că toată lucrarea s-a făcut cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu desăvârşirea Duhului Sfânt, iar noi am împrumutat mâinile noastre lui Hristos pentru a zidi biserica. Fericite sunt mâinile care au lucrat, fie direct, fie prin donaţie de bani sau de materiale pentru zidirea unei biserici! De aceea, în slujbele noastre se spune când pomenim pe ctitori: «Fericiţii şi pururi pomeniţii ctitori» şi atunci când nu mai au rude, când nu mai au pe nimeni, vor fi pomeniţi de cei care se roagă în biserica zidită de aceştia“, a explicat Întâistătătorul Bisericii noastre.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai subliniat că la pomenirea de obşte a celor trecuţi la Domnul, zi de sâmbătă numită şi Moşii de toamnă, se fac rugăciuni de iertare a păcatelor tuturor celor care au trecut la Domnul într-o formă neaşteptată, surprinzătoare şi violentă, precum tinerii de la clubul bucureştean Colectiv. De aceea, în cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite ectenii şi o rugăciune de pomenire pentru tinerii adormiţi în Domnul, dar şi ectenii pentru vindecarea şi întărirea celor aflaţi în suferinţă pe paturile din spitale. Preafericirea Sa a vorbit despre semnifi­caţiile teologice şi duhovniceşti ale pomenirii de obşte a celor adormiţi, subliniind că „Biserica Ortodoxă a dezvoltat o comuniune şi o cultură a recunoştinţei faţă de îna­intaşi. De aceea, un popor care nu-şi mai pomeneşte pe cei trecuţi la Domnul nu mai are demnitate suficientă. Noi arătăm gradul de civilizaţie după modul cum ne comportăm cu copiii, bătrânii şi cu mormintele celor adormiţi“.

man-radauti1La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a oferit următoarele distincții: Crucea patriarhală pentru clerici arhimandritului Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, pentru contribuţia la înfiinţarea şi buna organizare a Aşezământului pentru copii şi a Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în biserică“; Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Ordine şi distincţii de vrednicie au mai fost acordate clericilor, monahilor, monahiilor şi mirenilor care au contribuit la buna organizare a aşezământului pentru copii, iar pentru biserica mănăstirii a dăruit o cruce de binecuvântare şi cărţi liturgice.

Preafericirea Sa a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen şi credincioşilor bucovineni pentru frumoasa primire şi pentru buna tradiţie ca, la realizarea unei lucrări importante bisericeşti, să fie cât mai mulţi credincioşi implicaţi. În semn de mulţumire pentru slujirea neamului românesc, în special faţă de ţinutul bucovinean, prin sprijinirea aşezământului de copii din Rădăuţi, preşedintele Consiliului Județean Suceava a conferit Patriarhului Bisericii noastre ti­tlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Suceava“, iar IPS Arhiepiscop Pimen i-a dăruit o icoană cu hramul mănăstirii.

Credincioşii prezenţi la slujba de târnosire s-au închinat în Sfântul Altar şi la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Reşedinţa Patriarhală, aduse de către o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, precum şi la moaștele Sfântului Mitropolit Mucenic Teodosie aduse de la Mănăstirea Brazi și la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, aflate în patrimoniul mănăstirii.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter