Preafericitul Părinte Daniel a sărbătorit 11 ani de la întronizarea ca Patriarh al României

Duminică, 30 septem­brie, s-au împlinit 11 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, în Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Patriarhul României, înconjurat de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.

 

După rostirea Sfintei Evanghelii de la Sfântul Evanghelist Luca (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmaşilor, Luca 6, 31-36), pr. conf. univ. dr. Lucian Vasile Petroaia, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea Bucureşti, a vorbit despre importanţa iubirii, sentiment care ne înrudeşte cu Dumnezeu.

„Numai prin mulţumire 
creştem duhovniceşte”

 

 

La finalul Sfintei Liturghii, Prea­sfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat un Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale şi asupra Bisericii Ortodoxe Române. Ierarhul a rostit apoi un cuvânt de felicitare, în care a evidenţiat principalele lucrări ale Patriarhului României, de cultivare, întărire şi consolidare a unită­ţii noastre de credinţă şi de neam. În numele ierarhilor, mem­bri ai Sfântului Sinod, al preoţilor şi al credincioşilor, Înalt­preasfin­ţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel o icoană cu chipul Maicii Domnului.

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit lui Dumnezeu, „de la Care vine toată darea şi tot darul cel bun”, precum şi tuturor celor prezenţi. „Astăzi am trăit această bucurie şi această pace în Duhul Sfânt, în comuniune euharistică, ierarhii Sfântului Sinod împreună cu preoţii şi diaconii, dar şi cu toţi credincioşii care au fost prezenţi aici sau care prin intermediul Radioului şi Televiziunii TRINITAS ne-au însoţit cu rugăciunile lor. Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate, pentru că numai prin mulţumire creştem duhovniceşte. Mulţumirea este creşterea noastră în relaţia cu Prea­sfânta Treime. Dumnezeu ne dăruieşte darurile Sale, iar dacă noi Îi mulţumim, El adaugă alte daruri şi aşa se zideşte sufletul nostru, omul interior. După cum un zid se zideşte din cărămidă şi apoi se pune mortar ca liant, tot aşa mulţumirea este liantul între darurile primite de la Dumnezeu şi semnul creşterii noastre duhovniceşti. Deci, cea mai nobilă activitate a omului este să mulţumească lui Dumnezeu Creatorul. Recunoştinţa este semnul relaţiei noastre cu Dumnezeu”, a precizat Întâi­stătătorul Bisericii noastre. De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat că, atunci când omul ajunge la mulţumirea de sine, el ajunge de fapt la plafonarea de sine şi la încetarea progresului spiritual sau duhovnicesc.

În continuare, în Sala „Europa Chris­tiana” din Palatul Patriarhiei, au fost citite mesajele de felicitare adresate Preafericirii Sale din partea reprezentanţilor instituţiilor statului la împlinirea a 11 ani de patriarhat.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns