Prăznuirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al Catedralei Mitropolitane din Timișoara și ocrotitorul Banatului, a reunit şi în acest an în rugăciune, în orașul de pe Bega, mii de credincioși din întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului, dar și din alte eparhii ale Patriarhiei Române.

În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mii de credincioși din toate părțile țării au venit la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde conform tradiţiei, la finalul slujbei de seară, a avut loc tradiţionala procesiune cu sfintele moaşte ale ocrotitorului Banatului.

În continuare, Mitropolitul Banatului i-a binecuvântat pe toți cei care au venit să se roage Sfântului Ierarh Iosif, conștien­tizându-le faptul că au un permanent mijlocitor către Dumnezeu.

După procesiune, racla cu sfintele moaşte a fost deschisă și aşezată pe soleea din faţa Sfântului Altar. Sfintele slujbe au continuat la Catedrala din Timișoara pe întreg parcursul nopţii.

La 15 septembrie, în ziua sărbătorii Sfântului Mitropolit Iosif, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, din soborul slujitor au mai făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, strareți și ieromonahi de la mănăstirile din Patriarhia Română. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Epifania“ a protopopiatelor Timi­șoara I şi Timișoara II.

Alături de numărul mare de credincioși, la sărbătoarea Banatului au fost prezenți atât oficialități locale și județene, cât și reprezentanți ai mediului academic și universitar timișorean. De asemenea, a mai fost prezent și un grup de credincioși din Otlaca Pustă – Ungaria, parohie înrudită cu Catedrala Mitropolitană, mai ales prin ocrotitorul său spiritual, Sfântul Mitropolit Iosif.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebe­șului, care a schițat principalele repere privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou, un model pentru toți dreptmăritorii creștini.

La final, în semn de prețuire și dragoste frățească, chiriarhul Banatului a oferit ierarhilor oaspeți câte o icoană a Maicii Domnului. Totodată, Înaltprea­sfin­ția Sa a prezentat credin­cioșilor cartea „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, 360 de ani de la înveșnicire și 60 de ani de la canonizare“, apărută la Editura Partoș, și un CD cu imnuri închinate ocrotitorului Banatului. În continuare, elevii Școlii Ortodoxe „Sfântul Antim Ivireanul“ din Timișoara au interpretat un buchet de pricesne specifice acestui important moment din viața Mitropoliei Banatului.

În Mitropolia Banatului, 2016 este Anul omagial al Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, întrucât se împlinesc 360 de ani de la mutarea sa la Arhiereul cel Veșnic și 60 de ani de la canonizare.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns