Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi

Pentru oraşul Galaţi, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei are o semnificaţie deosebită, deoarece în urmă cu 28 de ani, urbea aflată la gurile de vărsare ale Prutului şi Siretului în Dunăre l-a primit pe întâiul chemat la apostolat ca ocrotitor spiritual. Astfel, din anul 1992, în preajma datei de 30 noiembrie, oraşul îmbracă haine de sărbătoare, pentru a-i aduce cinstirea cuvenită celui care s-a învrednicit a fi „între Apostoli mai întâi chemat”.

 

Pentru credincioşii gălăţeni însă, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei reprezintă în primul rând hramul Catedralei Arhiepiscopale din oraş, loc de închinare şi de pelerinaj, sfântul locaş care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Andrei fiind binecuvântat cu un fragment din sfintele sale moaşte. Şi în acest an, respectând toate măsurile ­impuse de autorităţi pentru limitarea ­răspândirii pandemiei, arhiepiscopia a ­organizat pelerinajul tradiţional, aşezând încă de la orele dimineţii ajunului marii sărbă­tori, în Altarul de vară amenajat în curtea catedralei, racla cu un fragment din ­cinstitele moaşte ale Sfântului Apostol ­Andrei, aflată în patrimoniul sacru al paraclisului Reşedinţei arhiepiscopale, precum şi o raclă confecţionată special pentru sărbătoarea din acest an a hramului, în care au fost aşezate fragmente din sfintele moaşte ale unor sfinţi taumaturgi: Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Ierarh Luca al Crimeii, Sfântul Mare Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon şi Sfântul ­Mucenic Efrem cel Nou de la Nea Makri.

 

 

În seara aceleiaşi zile, a fost săvârşită slujba Vecerniei unită cu Litia şi a Utreniei de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor restrâns de slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale. La sfârşit, pâinea sfinţită în cadrul slujbei Litiei, ambalată individual, a fost împărţită credincioşilor care au participat la sfintele slujbe de către voluntari ai arhiepiscopiei.

Evenimentele organizate de Arhi­episcopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, primul apostol al lui Hristos, ocrotitorul spiritual al României, au culminat în ziua de ­cinstire a apostolului, 30 noiembrie.

În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaştele aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat în incinta Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte IPS Petru, ­Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al ­Plaiurilor, IPS Casian, Arhiepiscopul ­Dunării de Jos, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, şi PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

La slujbă au participat profesori şi oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene, precum şi numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

La finalul slujbei, în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentru lucrarea jertfelnică desfăşurată în perioada de pandemie, Înaltpreasfinţia Sa a acordat cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni – „Vrednicia andreiană”, medicilor, asistenţilor medicali şi personalului de îngrijire din opt spitale implicate în tratarea bolnavilor diagnosticaţi cu COVID-19.

 

 

Tot în Catedrala Arhiepiscopală, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au fost înmânate de către ierarhii participanţi la eveniment Diploma şi placheta omagială ale anului 2020 domnului George Enache, profesor la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, pentru contribuţia deosebită adusă
la realizarea filmului documentar ­„Bine­făcătorii”, produs de TRINITAS TV şi lansat anul acesta în data de 27 octombrie, în care sunt cuprinse chipuri de mari filantropi ai Bisericii noastre.

De asemenea, în săptămâna premergătoare sărbătorii, 350 de elevi din judeţul Galaţi au primit diplome în semn de apreciere pentru participarea la concursul eparhial de eseuri intitulat „Darul tinereţii creştine, imbold pastoral în pandemie pentru comunicare şi comuniune”.

La final, chiriarhul Dunării de Jos, IPS Casian, a mulţumit ierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragostea pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.

În cele două zile de hram, pelerinii au primit din partea organizatorilor prin Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, cu sprijinul studenţilor voluntari gălăţeni de la specializarea Teologie Ortodoxă, Asistență Socială, ­daruri constând în cărţi de rugăciune, iconiţe, apă şi cornuri.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns