Prăznuirea hramului istoric la Catedrala Patriarhală

În ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, duminică, 21 mai, Catedrala Patriarhală din București și-a sărbătorit hramul istoric.

 

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară de lângă catedrală de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, din care au făcut parte: IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târ­go­viștei și Exarh patriarhal; IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La Sfânta Liturghie a cântat Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, iar cântările Utreniei au fost interpretate de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

Așa cum este tradiția de câțiva ani, la Liturghia de hramul istoric al Catedralei Patriarhale au participat și tineri îmbrăcați în costume populare și pictori bisericești, veniți din eparhii ale țării noastre, care s-au evidențiat în cadrul a două concursuri organizate de Patriarhia Română.

De dimineață, soborul de slujitori de la catedrală a purtat în procesiune racla cu părticele din moaștele Sfinților Constantin și Elena și pe cea cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, spre noul baldachin de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de credincioșii care au participat la sărbătoare.

După citirea pericopei evanghelice, de la Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cuvântul de învățătură referitor la aceasta, a spus că orbirea sufletească și împietrirea inimii față de aproapele sunt mai rele decât orbirea sau lipsa vederii trupești.

Despre Sfinții Împărați Constantin și Elena, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că ei sunt considerați de Biserică întocmai cu Sfinții Apostoli, pentru că au oferit libertate Bisericii de a se manifesta în Imperiul Roman și au sprijinit-o prin multe legi și înlesniri pentru a-și spori misiunea.

În memoria poporului nostru, amintirea Împăratului Constantin cel Mare a fost păstrată vie, mai ales pentru că el a desăvârșit încreștinarea daco-romanilor, a ridicat biserici multe la noi și a inspirat astfel, peste veacuri, pe mulți domnitori să devină ctitori de biserici și apărători ai creștinătății.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a invitat la Altarul de vară pe copiii și îndrumătorii lor, veniți din eparhii ale Patriarhiei Române, care au câștigat Concursul național de creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”. Împreună cu însoțitorii, cei 29 de tineri,  care s-au evidențiat la acest concurs, îmbrăcați în costume populare, au primit de la Patriarhul României diplome și premii. De asemenea, credincioșii prezenți la slujbă au primit de la Preafericirea Sa, în semn de binecuvântare, iconițe cu chipurile Sfinților Împăraţi Constantin și
Elena.

În continuare, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei au avut loc premierea și vernisarea expoziției pictorilor bisericești care au participat la Concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a VI-a, organizat de Patriarhia Română.

Cu prilejul prăznuirii hramului Catedralei Patriarhale, peste 500 de pelerini din județele Prahova și Galați au venit în Capitală, prin intermediul Agenției de Pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române, pentru a participa la sărbătoare. Pelerinii s-au închinat cu această ocazie și la moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns