Pelerinajul tradițional „Calea Sfinților” deschide anual sărbătoarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale. În acest an, alături de Ocrotitorul Bucureștilor, au fost cinstiți în mod special și Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, și Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș.

 

Vineri, 25 octombrie, la orele amiezii, clopotele Catedralei Patriarhale și ale Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou au anunțat simultan începutul pelerinajului „Calea Sfinților”. Procesiunea a început în sunet de clopote, bătăi de toacă și cântări duhovnicești, în două locuri din centrul Capitalei, cu două coloane: una condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, plecând de la Catedrala Patriarhală şi purtând racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și alta condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi de Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, plecând de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou şi purtând icoana şi moaştele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeş şi icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Dionisie de la Cetatea Albă-Ismail. La Crucea brâncovenească de la baza Colinei Bucuriei, cele două coloane s-au întâlnit şi alaiul clericilor și credincioșilor a continuat spre Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, unde a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhi membri ai Sinodului mitropolitan al
Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și episcopii-vicari patriarhali, iar cele trei racle cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, și ale Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș au fost așezate spre cinstire în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală.

După intonarea troparelor sfinților și rostirea ecteniei întreite, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Bucuria comuniunii sfinţilor se dăruiește pelerinilor rugători”. După prezentarea succintă a unor repere biografice ale sfinţilor ale căror moaşte sunt „o mare binecuvântare pentru noi toţi: ierarhi, cler, viețuitori ai mănăstirilor şi credincioşi pelerini”, Preafericirea Sa a spus: „Anul acesta, 2019, în care Biserica Ortodoxă Română omagiază satul românesc, am ales ca la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale să ne rugăm împreună în prezenţa acestor trei mari sfinţi: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfânta Muceniţă Filofteia şi Sfântul Ierarh Dionisie al Cetăţii Albe, toţi trei născuţi şi crescuţi în lumea satului, acolo unde se cultivau virtuțile cele mai folositoare: dreapta credinţă, smerenia, bunătatea inimii, jertfelnicia, răbdarea şi nădejdea. Dar, pe lângă faptul că s-au născut la sat, cei trei sfinţi au în comun smerenia, milostenia, sfințenia vieţii şi darul sfânt al vindecărilor de boli sufletești şi trupeşti, fiind numiți de popor «făcători de minuni» sau «vindecători». Vindecările şi minunile pe care aceşti sfinţi le-au săvârşit sunt cunoscute de credincioşi din diferite locuri, aceştia dând mărturii neîncetate despre minunile lor, prin care lucrează harul şi iubirea Preasfintei Treimi faţă de oameni”.

În continuare, au rostit cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și
Muscelului, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

La final a fost săvârșit Polihroniul, iar în continuare Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, clericii, monahii și monahiile din Arhiepiscopia Bucureștilor, dar și pelerinii prezenți s-au închinat la cele trei racle cu odoare duhovnicești.

 

Cinstirea Mucenicului Dimitrie pe Colina Patriarhiei

Vineri-seară, 25 octombrie, la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu preoți și diaconi.

Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte părintele dr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar patriarhal administrativ, părintele profesor dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, părintele lect. dr. Aurel Mihai, vicar administrativ eparhial, părinți consilieri patriarhali și eparhiali, protoierei din Capitală și cadre didactice de la Facultatea de Teologie
Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. Cântările în cinstea Mucenicului Dimitrie au fost interpretate de Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. La slujbă au participat nu­meroși credincioși, precum și preoți de la parohiile bucureștene.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus în cuvântul de învățătură că sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale începe cu prăznuirea Sfântului Mucenic Dimitrie pentru că, în Biserică, mucenicii sunt considerați ca fiind cel mai aproape de Dumnezeu prin jertfa și dragostea lor.

Sâmbătă, 26 octombrie, credincioșii prezenți au avut bucuria de a cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, participând la Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu mai mulți ierarhi, înconju­rați de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a vorbit despre vocația sfințeniei și a evidențiat rolul pe care îl au sfinții în istoria mântuirii noastre. Din soborul de ierarhi care au slujit împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, au făcut parte ­Înal­t­­prea­­sfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei, Prea­sfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

 

Sărbătorirea Cuviosului Dimitrie cel Nou

Prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a început sâmbătă seara pe Colina Bucuriei. Slujba Privegherii a fost să­vârșită la Altarul de vară de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești de la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal, precum și alți arhimandriți, protosingheli, ieromonahi, preoți și diaconi.

 

Cântările la slujbele Vecerniei cu Litia și Utreniei au fost interpretate de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijat de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre viața Sfântului Cuvios Dimitrie și a evidențiat lucrarea sa vindecătoare.

Sărbătoarea Ocrotitorului ceresc al Cetăţii Bucureştilor a culminat duminică, 27 octombrie 2019, cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de 41 de ierarhi români şi străini. Mii de credin­cioși din întreaga ţară au avut posibilitatea în timpul zilelor de pelerinaj să se ­închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş şi ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail, aduse anul acesta în Capitală.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost sărbătorit anul acesta în Duminica a 24-a după Rusalii. În cadrul Sfintei Liturghii a fost citită pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, în care este relatată o minune săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos: învierea fiicei lui Iair, mai-marele sinagogii din Capernaum (Luca 8, 41-56). În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Întâi­stătătorul Bisericii noastre a reliefat că smerenia şi credinţa aduc tămăduirea de boală şi învierea din morţi.

Încheind, Preafericirea Sa a subliniat smerenia, credinţa şi iubirea milostivă ce i-au caracterizat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş şi pe Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail. „Astăzi avem în faţa noastră moaştele unui om smerit, cu credinţă puternică şi iubire milostivă, pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. De asemenea, avem o copilă care a trecut la Domnul fiind ucisă de tatăl său, pe Sfânta Muceniţă Filofteia, care avea vârsta tot de 12 ani, ca şi fiica lui Iair. Ea a fost, de asemenea, credincioasă şi mult-milostivă, răbdătoare şi smerită. Avem în faţa noastră icoana unui ierarh smerit, milostiv şi cu credinţă puternică în vremuri tulburi, a Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail. Aceşti trei sfinţi sunt astăzi prezenţi aici, la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale. Toţi trei s-au născut şi au crescut în lumea satului, dar pe lângă faptul că s-au născut la sat, ei au în comun smerenia, milostenia şi darul sfânt al vindecării de boli sufleteşti şi trupeşti”, a reliefat Patriarhul României.

Urmând procedurilor sinodale, înainte de apolisul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Tomosului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române pentru proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe-Ismail, în care sunt evocate viața duhovnicească aleasă a sfântului și slujirea sa jertfelnică în folosul semenilor, în contextul eforturilor pentru realizarea ­idealului de unitate al românilor de la începutul secolului al 20-lea. După citirea Tomosului, a fost intonat troparul Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, iar icoana sa a fost ridicată în văzul credincioșilor pentru închinare.

 

Distincții pentru cei care s-au evidențiat în organizarea hramului

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit daruri și distincții persoanelor care s-au evidențiat în organizarea hramului Catedralei Patriarhale din această toamnă. Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit câte o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: Înaltpreasfințitului Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, eparhia unde a viețuit Sfântul Ocrotitor al Bucureștilor; Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ca mulțumire pentru aducerea moaștelor Sfintei Mucenițe Filofteia; Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, în semn de prețuire pentru osteneala depusă în procesul de canonizare a Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail.

Monahia Epistimia Goncearenco, egumena Mănăstirii Suruceni, a primit din partea Patriarhului României Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Egumena Mănăstirii Suruceni a dăruit Preafericirii Sale o raclă cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Dionisie, din partea Înalt­preasfințitului Părinte Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.

Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici a fost oferit arhimandritului Porfirie Dobre, starețul Mănăstirii Sireți din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici a fost acordat arhimandritului Natanael Prisecari, economul Mănăstirii Sireți; arhimandritului Mihail Ciubatico, secretarul aceleiași mănăstiri; preotului Gheorghe Lunic, parohul bisericii din Bardar, unde s-a născut Sfântul Dionisie; preotului Andrei Bucleș, secretar mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei; preotului Serafim Banari, protoiereu de Chișinău; preotului Mihail Stegărescu, parohul bisericii din Hagicurda; arhidiaconului Marin Osoianu, secretar eparhial al Episcopiei Basarabiei de Sud. Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, a primit din partea Preafericitului Părinte ­Patriarh Daniel Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni.

În încheiere, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit tuturor celor care au contribuit la buna desfă­șurare a evenimentelor ocazionate de hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale din acest an. De asemenea, Preafericirea Sa a mulțumit tuturor celor care au participat și în acest an la tradiționalul pelerinaj organizat pe Colina Bucuriei cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, arătând importanța și frumusețea evenimentului: „Mai ales mulțumim iubiților pelerini, pentru că fără dumneavoastră nu era frumos hramul. Frumusețea slujbei este dată de mulțimea chipurilor luminate ale credincioșilor care se roagă și care exprimă comuniunea lor cu Sfânta Treime și cu toți sfinții lui Dumnezeu”.

Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, și ale Sfintei Mucenițe Filofteia au rămas spre închinare în baldachinul de pe Colina Bucuriei până marți, 29 octombrie.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter