Prăznuirea Cuvioasei Parascheva la Iaşi

Marea sărbătoare a Moldovei a început vineri, 11 octombrie, când racla cu moaștele Sfintei  Cuvioase Parascheva a fost scoasă spre închinare pentru credincioși în afara Catedralei Mitropolitane din Iași. La procesiunea cu sfintele moaște au participat Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, clerici și credincioși care au înălțat cântări și rugăciuni în cinstea Ocrotitoarei Moldovei.

 

După așezarea spre închinare a moaștelor, slujitorii catedralei au oficiat Taina Sfântului Maslu, Miezonoptica și Utrenia, iar în continuare Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de slujitori.

 

Procesiune în duh de rugăciune pe „Calea Sfinților”

În seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, a avut loc procesiunea „Calea Sfinților”, cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pe străzile din centrul municipiului Iași. Mii de oameni cu lumânări și flori în mână s-au rugat Cuvioasei și i-au intonat cântări, iar la final sfintele moaște au fost așezate înapoi în baldachinul special amenajat.

La eveniment au participat Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Prea­sfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. Procesiunea „Calea Sfinților”, devenită o tradiție în cadrul manifestărilor dedicate hramului Sfintei Parascheva, a adunat mii de oameni pe străzile din Iași. Sute de clerici, monahi și monahii, militari și pelerini au adus prinos de recunoștință și s-au rugat Sfintei în pelerinajul desfășurat în centrul cetății. „Calea Sfinților” a fost luminată, ca în fiecare an, de militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, care au însoţit sfintele moaşte purtând torţe aprinse în mâini.

 

Moaștele Sfântului Ierarh Spiridon au fost aduse la Iași

Pelerinii care așteptau la rând pentru a primi binecuvântarea Sfintei Cuvioase Parascheva s-au închinat, începând de sâmbătă seara, 12 octombrie, și la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei care a în­so­țit cinstitul odor în țara noastră a aterizat sâmbătă seara pe Aeroportul Internațional Iași, după ce în prima parte a zilei moaștele au fost depuse timp de șapte ore spre închinarea credincioșilor din Bu­curești, în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

Delegația Mitropoliei de Corfu, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nectarie, a fost întâmpinată în Catedrala Mitropolitană din Iași de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și de ierarhii, clericii și credincioșii care au participat la tradiționala procesiune „Calea Sfinților”, cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pe străzile din Iași.

În continuare, după așezarea cinstitelor moaște în baldachinul din exterior, în Catedrala Mitropolitană a avut loc slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon și a Sfântului Apostol Andrei. Ziua de 13 octombrie a fost înscrisă în calendarul ortodox ca sărbătoare a „Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași”, în amintirea evenimentului din anul 1996, când Ocrotitorul României a fost adus în România, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Daniel, actualul Patriarh al României.

Bucurie și mărturisire în cetatea Iașilor, de ziua Sfintei Parascheva

Municipiul Iași a devenit în ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, luni, 14 octombrie, cetatea Ortodoxiei românești. Peste o sută de mii de oameni veniți din întreaga lume s-au rugat în această perioadă și au adus prinos de mulțumire sfintei pentru toată binefacerea.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare, de către Înalt­prea­sfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos și Insulele Diapontice, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și alți 17 ierarhi ortodocși: Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltprea­sfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nathanael, Mitropolit de Amantia, Înaltprea­sfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt­preasfinţitul Părinte
Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Prea­sfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Nectarie a adresat miilor de credincioși un cuvânt de învățătură.

Sărbătoarea din acest an a fost marcată și printr-un moment festiv în care Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oferit distincții pentru 17 clerici de la sate și orașe din Arhiepiscopia Iașilor, care au suferit în perioada epocii comuniste și au întâmpinat obstacole în timpul zidirii unor sfinte locașuri.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit ierarhilor prezenţi, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor, dar şi zecilor de mii de pelerini care au luat parte luni, dar și în celelalte zile la sărbătoarea Sfintei Ocrotitoare a Moldovei.

Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Spiridon au rămas spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până marți, 15 octombrie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns