Prăznuirea Cuvioasei Parascheva la Iaşi

Peste 150.000 de pelerini s-au închinat anul acesta la raclele ce adăpostesc sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.

 

La primele ore ale dimineții joi, 11 octombrie 2018, soborul de slujitori ai Cate­dralei Mitropolitane ieșene, condus de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepisco­piei Iașilor, a purtat în procesiune racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la catedrală spre balda­chinul special amenajat pentru cinstirea lor de către credincioși. Cu acest moment a început pelerinajul credincioșilor din toată țara în cetatea Iașilor, care s-a desfășurat până pe data de 15 octombrie.

Un alt moment important al hramului a avut loc tot joi, seara, când pe Aeroportul Internațional Iași o delegație a Arhiepiscopiei Iașilor a întâmpinat racla cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, adusă de slujitori din Biserica Ortodoxă a Greciei, din orașul grec Katerini. Sfintele odoare ale marii mucenițe, mai precis mâna dreaptă, au fost așezate lângă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pentru a fi cinstite de credincioși.

Vineri, 12 octombrie, urmând o frumoasă și deja veche tradiție instituită cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva, a avut loc procesiunea „Calea Sfinților”. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina au fost purtate pe străzile din centrul municipiului. Procesiunea a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de alţi 4 ierarhi. Au participat peste 100 de preoţi din protopopiatele ieşene, peste 250 de maici de la mănăstirile din zona Iaşiului şi aproximativ 23.000 de pelerine, purtând în mâini făclii aprinse.

În cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, sâmbătă, 13 octombrie 2018, biserica cu hramurile „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” şi „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu” – Iaşi, numită și „biserica studen­ților”, a fost sfințită, exact la 17 ani (13 octombrie 2001) de la punerea pietrei de temelie de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Methodios de Boston și Înaltpreasfințitul Casian al Dunării de Jos.

Soborul de ierarhi a fost format din Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltprea­sfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Prea­sfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, și Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De la eveniment nu au lipsit numeroase oficialități centrale, locale și județene, reprezentanți ai universităților din Iași, precum și numeroși credincioși din Iași și pelerini din mai multe județe ale țării.

 

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a culminat duminică, 14 octombrie, cu slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului, la care au participat aproximativ 20.000 de credincioşi, în timp ce alți 11.000 de pelerini așteptau cu răbdare la rând pentru a se închina la sfintele moaște. Slujba de hram a fost săvârşită de un sobor de 22 de arhierei români şi străini, pe o scenă amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrous, Katerini şi Platamonas, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și alți 20 de ierarhi din ţară şi străinătate: Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae de Plovdiv (Bulgaria), Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltprea­sfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltprea­sfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt­prea­sfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltprea­sfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Prea­sfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Seve­ri­nului și Strehaiei, Prea­sfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Prea­sfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Prea­sfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După citirea Evangheliei, Prea­sfințitul Părinte Ignatie al Hușilor a citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către pelerinii prezenți la Liturghia hramului Sfintei Parascheva din acest an de la Iaşi, intitulat „Prin cinstirea moaș­telor sfinților participăm la sfințenia şi harul lor”.

În continuare, a fost rostit cuvântul de învățătură de către Înalt­preasfințitul Părinte ­Gheor­ghios, Mitropolit de Kitrous, Katerini şi Platamonas.

Ca un fapt inedit, la finalul slujbei hramului Sfintei Cuvioase Parascheva din acest an, cinci persoane născute în jurul anului 1918, din diferite provincii istorice ale țării, au fost decorate de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cu cea mai ­înaltă decorație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – „Crucea Moldavă”. „Am considerat de bine să-i onorăm împreună cu dumneavoastră, pentru că toți cinci au cunoscut și Primul Război Mondial, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi și, iată, Dumnezeu a îngăduit ca să viețuiască și după ’90 încoace, să ne dăruiască nouă pildă de supraviețuire în vremuri grele. După propria mărturie, doar credința în Dumnezeu i-a ajutat să pătrundă printr-un veac întreg cu bucuriile, dar mai ales cu încercările sale”, a subliniat Părintele Mitropolit Teofan.

După otpustul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a mulţumit ierarhilor prezenţi, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor, precum şi zecilor de mii de pelerini care au înfrumuseţat şi în acest an, prin prezenţa lor, sărbătoarea hramului de la Iași.

Luni, 15 octombrie, în jurul orei 17:00, racla cu cinstitele moaşte ale Sfintei Parascheva a fost dusă în procesiune şi aşezată înapoi în baldachinul din Catedrala Mitropolitană, încheindu-se astfel hramul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, luni dimineaţă, racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a plecat înapoi acasă, în Grecia.

Evenimentul care a încheiat manifestările religioase legate de hramul Sfintei Parascheva a fost oficiat de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, dimpreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Mitropolitane.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns