Praznicul Schimbării la Față şi întrunirea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei la Mănăstirea Lainici

Sute de credincioși s-au unit în rugăciune și evlavie la praznicul Schimbării la Față a Domnului, participând la sfintele slujbe săvârșite la Mănăstirea Lainici, județul Gorj, de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înalt­preasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Programul liturgic al praznicului Schimbării la Față a Domnului a început din ajun, vineri, 5 august. Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a poposit în mijlocul obștii monahale, participând la rânduiala Vecerniei cu Litia și a Privegherii săvârșite de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Schitul Locurele, metoc al Mănăstirii Lainici, ne-a transmis părintele Ioniță Apostolache, consilier eparhial.

În ziua următoare, 6 august, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; Înalt­prea­­­sfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; și Preasfințitul Părinte Sebas­tian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Mitropolitul Olteniei, care a vorbit despre însemnătatea teologică a marelui praznic.

În cursul aceleiași zile, Mănăstirea Lainici a găzduit și lucrările Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu. În cadrul ședinței de lucru, ierarhii participanți au avizat textele liturgice ale slujbelor celor trei cuvioși părinți propuși spre canonizare: părintele Visarion Toia, fost stareț al mănăstirii, mărturisitor al lui Hristos în vremea prigoanei comuniste; părintele Gherasim Iscu, ultimul stareț al Mănăstirii Tismana, respectiv părintele Ioan de la Horezu, teolog învățat și sfetnic de taină al Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.