Praznicul Botezului Domnului la românii din diasporă

Dumnezeiasca Arătare sau Teofania de la Iordan a fost sărbătorită după rânduiala tradiţională, miercuri, 6 ianuarie, şi în comunităţile româneşti din diasporă, unde ierarhii au săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Sfinţirii mari a apei, rostind şi cuvinte de învăţătură despre importanţa praznicului şi folosul Aghesmei Mari. Credincioşii au primit totodată apă sfinţită ca semn al binecuvântării lui Dumnezeu în această zi de sărbătoare.

 

 

Spania

Cu ocazia ma­relui praznic al Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Timotei, Epis­copul ortodox român al Spaniei și ­Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Sfinţirii Mari a apei la Catedrala Episcopală din Madrid, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța praznicului Botezului Domnului pentru istoria mântuirii, explicând de asemenea și rolul Aghesmei Mari în viața credincioșilor. „Mântuitorul Hristos S-a făcut cunoscut lumii întregi primind a fi botezat de către Sfântul Ioan, plinind astfel toată dreptatea. A trebuit să vină Hristos ca să Se smerească, să plinească dreptatea. Deși nu avea nevoie de botez, Mântuitorul S-a arătat pe Sine exemplu de smerenie și de plinire a Legii și a prorocilor, ridicând povara păcatelor lumii. Agheasma nu mai este o apă simplă, ci apă sfințită, plină de Duhul Sfânt, e o apă curățitoare și tămăduitoare. La Bobotează se sfințește firea apelor, de aceea trebuie să o luăm cu multă credință și nădejde. Această apă este vie pentru că Duhul Sfânt, Dătătorul de viață, este Cel care sfințește apa”, a spus Preasfinţia Sa. La finalul slujbei, credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi prin stropire cu apă sfinţită şi au primit sticle cu Agheasmă Mare pentru folos duhovnicesc.

Totodată, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-a aflat în mijlocul comunității românești din localitatea Coslada, Spania, unde a săvârșit Sfânta Liturghie şi slujba Sfinţirii Mari a apei.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a ­subliniat legătura dintre acest mare praznic şi Botezul creştin. La final, credincioşii prezenţi au fost stropiţi cu apă sfinţită şi au primit din partea parohiei Agheasmă Mare în sticle special pregătite.

 

 

Suedia

Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Sfinţirii Mari a apei în Parohia „Sfânta Treime” din ­Stockholm, a transmis TRINITAS TV.

După slujbă, Preasfinţia Sa a binecuvântat apele Mării Baltice şi a aruncat în valurile sale o cruce de lemn, pe care un tânăr din comunitate a recuperat-o, primind pentru acest gest o icoană şi tricolorul românesc din partea ierarhului român. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat simbolismul aruncării sfintei cruci în apă: „Adelin Andrei, tânărul care a recuperat anul acesta sfânta cruce, îl simbolizează pe Sfântul Apostol Petru, care a intrat în Marea Galileii, atingându-se de Mântuitorul Hristos. Aruncarea şi scoaterea crucii din apă la Bobotează simbolizează ­intrarea şi ieşirea Mântuitorului cu Preacuratul Său Trup din râul Iordan. Odată cu intrarea şi ieşirea Sa, cu apa s-a sfinţit întreaga fire, pentru că apa este seva universului şi a tuturor elementelor cosmice, iar prin apa sfinţită se sfinţeşte întreaga fire”.

La final, credincioşii au fost stropiţi cu apă sfinţită în semn de binecuvântare şi au primit sticle cu Agheasmă Mare.

 

 

Ungaria

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârşit Sfânta Liturghie și slujba Sfinţirii Mari a apei în catedrala din Giula, Ungaria, înconjurat de un sobor de slujitori, se arată într-un comunicat de presă al eparhiei.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanţa praznicului: „Botezul Domnului reprezintă începutul activității pământene a Mântuitorului Iisus Hristos, atunci când El este arătat oamenilor de către Sfântul Ioan Botezătorul și când Se face cunoscut lumii. Sărbătoarea aduce, în același timp, și sfin­țirea apelor, care este o mare binecuvântare oferită din partea lui Dumnezeu pentru sfințirea sufletelor și a trupurilor noastre, pentru vindecare de bolile cele sufletești și trupești, pentru sfințirea caselor, pentru luminarea minților și pentru tot folosul duhovnicesc. Smerenia ­Domnului și ascultarea Sa față de voința Tatălui, pentru a îndeplini astfel toată dreptatea, dar și începutul lucrării de mântuire a neamului omenesc sunt lucruri foarte importante, la care trebuie să luăm și noi aminte pe calea vieții noastre, care trebuie să tindă spre desăvâr­șirea creștină”.

La final, Preasfinţia Sa i-a binecuvântat pe cei prezenţi prin stropirea cu apă sfinţită, credincioşii primind Agheasmă Mare pentru folos duhovnicesc şi trupesc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns