Popasuri duhovnicești în comunități românești din diasporă

Franța și Marea Britanie

Credincioșii români din Nisa, Franța, au sărbătorit sâmbătă, 21 mai, al doilea hram al noii biserici românești din oraș, „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, s-a aflat în mijlocul comu­nității de aici și a vizitat șantierul bisericii aflate în construcție, a binecuvântat cu agheasmă lucrările efectuate și a săvârșit Sfânta Liturghie în capela amenajată la demisolul lăca­șului de cult. Sărbătoarea a continuat cu un vernisaj de pictură și fotografie despre istoricul parohiei românești din Nisa.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a fost prezent la hramul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bristol, Marea Britanie, săvârșind Sfânta Liturghie duminică, 22 mai. Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Coralei „Armonia”, care au susținut aici, în seara anterioară, un concert caritabil. La slujbă a participat și Laura Popescu, ambasadorul român în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se arată pe site-ul Agenției de știri BASILICA.

Statele Unite ale Americii

La Catedrala Mitropolitană „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Chicago, Înaltprea­sfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie împreună cu Prea­sfinţitul Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului, care a rostit un cuvânt de învățătură. La slujbă a fost prezent și Trifan Florea Tiberiu, consulul general al României la Chicago. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt­prea­sfințitul Părinte Nicolae a sfințit icoana Anului comemorativ 2022. Cu ocazia hramului catedralei, profesorii de la școala duminicală au organizat un frumos moment artistic, se arată pe site-ul episcopiammsm.ro.

Italia

Duminică, 22 mai, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Nicolae” din Torino și-a sărbătorit ocrotitorul, conform calendarului iulian neîndreptat, aniversând un deceniu de la înființare. Comunitatea a prăznuit aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae, ocazie cu care Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.